- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Јеменски Хути - Sputnik Србија

УЖИВО Хути: Настављамо са потапањем британских бродова

Пратите нас
Чланак се допуњава
Рат Израела и Хамаса – 149. дан. Настављају се израелске операције широм Појаса Газе. Интензивне борбе у Кан Јунису. Израелска војска покренула је истрагу о смрти више од 100 Палестинаца који су ове недеље чекали хуманитарну помоћ на северу Газе, након што је тај злочин изазвао осуде и позиве на међународну истрагу.
У Каиру се очекује наставак преговора за постизање споразума о ослобађању талаца и успостављању привременог примирја.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:33 03.03.2024
Ганц стигао у Вашингтон, Нетанијаху бесан што је отпутовао без одобрења
Члан израелског ратног кабинета Бени Ганц допутовао је данас у САД уочи серије састанака са високим америчким званичницима, јавља Тајмс оф Израел, додајући да је премијер Израела Бењамин Нетанијаху наводно бесан због тога што је Ганц у Вашингтон отпутовао без његовог одобрења. Ганц би требало да се сутра састане са потпредседницом САД Камалом Харис, саветником за националну безбедност Џејком Саливеном и саветником Беле куће за Блиски исток Бретом Мекгурком.
У уторак би требало да се састане са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном. Након путовања у Вашингтон, Ганц би требало да одлети у Лондон и састане се са британским министром спољних послова Дејвидом Камероном и другим британским званичницима. Како наводи Тајмс оф Израел, премијер Израела Бењамин Нетанијаху је бесан што је Ганц наводно отишао у Вашингтон без његовог одобрења, и наводно је дао инструкције израелској амбасади у Вашингтону да не помаже у организацији и одржавању састанака.
15:34 03.03.2024
Хути: Настављамо са потапањем британских бродова
Јеменски Хути саопштили су да ће наставити да гађају британске бродове у Аденском заливу, након што је потонуо брод Рубимар у власништву Велике Британије.
"Јемен ће наставити да потапа још британских бродова", рекао је Хусеин ел Ези, заменик министра спољних послова у влади коју предводе Хути.
11:52 03.03.2024
Израелска војска је, на основу прелиминарне истраге погибије Палестинаца који су чекали хуманитарну помоћ, утврдила да израелске снаге нису напале палестинске цивиле и да је већина њих погинула у стампеду, саопштио је портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари.
Хагари је навео да је у прелиминарној истрази, у којој су прикупљене информације од команданата и снага на терену, утврђено да израелска војска није извршила нападе на подручје где се налазио конвој хуманитарне помоћи.
Хагари је истакао да детаљнију истрагу тога инцидента спроводи независно и стручно тело које ће налазе објавити наредних дана.
11:18 03.03.2024
Најмање 15 деце умрло је последњих дана од неухрањености и дехидрације у болници Камал Адван у Гази, саопштило је министарство здравља у Гази.
10:42 03.03.2024
Представници Хамаса стиглу су у Каиро, где ће се одржати преговори о прекиду ватре у Гази. Медији преносе да су стигле и делегације Катара и САД.
10:40 03.03.2024
Најмање 30.410 Палестинаца је убијено, а 71.700 повређено у израелским нападима на Газу од 7. октобра, саопштило је Министарство здравља у Гази.
09:58 03.03.2024
Интензивне борбе у Кан Јунису, израелске снаге за шест минута гађале 50 мета Хамаса
07:46 03.03.2024
Савет безбедности Уједињених нација објавио је саопштење у ком изражава дубоку забринутост због убиства више од 100 Палестинаца и рањавања на стотине других док су чекали у реду за хуманитарну помоћ југозападно од града Газе.
Чланице Савета безбедности навеле су у суботу да је израелска истрага о томе инциденту у току и поново истичу потребу да се предузму све неопходне мере за заштиту цивила и цивилне инфраструктуре у Појасу Газе, објављено је на сајту УН.
Савет безбедности је поновио да све стране у сукобу морају да поштују своје обавезе на основу међународног права и позвао да се цивилима у Појасу Газе омогуће основни услови за живот и достављање неопходне хуманитарне помоћи у складу са међународним хуманитарним правом.
Чланице Савета безбедности изразиле су озбиљну забринутост због процене да ће се свих око 2,2 милиона људи у Појасу Газе суочити са алармантним недостатком хране.
Савет безбедности је позвао Израел да отвори граничне прелазе за улазак хуманитарне помоћи у Појас Газе и да омогући отварање додатних прелаза.
07:30 03.03.2024
Сирене за ваздушну опасност огласиле се на северу Израела.
07:27 03.03.2024
Израелска војска најавила истрагу због масакра у Гази
Израелска војска је најавила исцрпну истрагу о смрти више од 100 Палестинаца који су ове недеље чекали хуманитарну помоћ на северу Газе, након што је тај злочин изазвао осуде и позиве на међународну истрагу.
„Истражујемо овај инцидент, имамо сву документацију која нам је потребна да бисмо спровели исцрпну, истиниту истрагу о чињеницама о овом инциденту и изнећемо наше налазе. То је била хуманитарна операција коју смо водили и тврдња да смо намерно напали конвој и намерно повредили људе је потпуно неоснована“, рекао је портпарол израелске војске Данијел Хагари новинарима у Тел Авиву.
Здравствене власти Газе саопштиле су да је 118 људи убијено у инциденту у четвртак, приписујући одговорност за масакр израелској војсци.
Израел оспорава те бројке, тврдећи да је већина жртава прегажена док је маса покушала да стигне до камиона са хуманитарном помоћи.
Израелски званичник је рекао да су војници „у ограниченом одговору“ пуцали на гомилу за коју су сматрали да представља претњу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала