- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија не зависи од увозних производа

© Фото : POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин изјавио је да земља практично не зависи од увозних производа.
„Претходних година се много тога променило у агроиндустријском сектору. Године 2000. зависили смо од скоро свих главних компоненти и области да бисмо земљу обезбедили храном. Сада таква зависност практично не постоји“, истакао је руски лидер на састанку са радницима агроиндустријског комплекса.

Русија – четврта по извозу пољопривредних производа у свету

Према његовим речима, Русија је постала четврта земља у свету по извозу пољопривредних производа, приход од извоза износио је 43,5 милијарди долара.
„Постали смо четврта земља у свету по извозу пољопривредних производа, а прва земља у свету по (извозу) пшенице. Од продаје производа на иностраном тржишту приход је износио 43,5 милијарди долара. Ми смо једна од првих земаља у свету по производњи меса у земљи и то је такође везано за агрономске активности, сточна храна је потребна. Овакви резултати нису никада забележени у агроиндустријском комплексу земље“, рекао је шеф државе.
Он је додао да је извоз житарица током прошле сезоне (2022-2023) износио око 50-53 милиона тона, док ће ове сезоне (од 1. јула 2023. до 30. јуна 2024) бити до 65 милиона тона.
„Чак ни за време цара није било таквих резултата“, приметио је председник.
„Није. Тада није било таквих технологија“, потврдио је министар пољопривреде Дмитриј Патрушев.
Путин је навео рекордне количине жетве житарица у Русији које су износиле 157 милиона тона 2022. године и 147 милиона тона 2023. године.
Председник је нагласио да је пољопривредна индустрија технолошки све напреднија и да је треба популарисати.
Он је додао да се пољопривредни производи из Русије шаљу у 150 земаља света и да се, без обзира на све спољне потешкоће, руско тржиште шири.
Према његовом мишљењу, то се дешава „не само због обима произведених производа, већ и због њиховог квалитета. Ипак, квалитет руских прехрамбених производа остаје веома висок“, закључио је Путин.

Берза житарица у оквиру БРИКС-а

Руски председник такође је подржао иницијативу за стварање берзе житарица у оквиру БРИКС-а.
„Што се тиче берзе... Сви ти берзански индекси се формирају или у Америци или у Европи, на пример у Паризу. Не знам колико Французи производе житарица. Мислим, мање него ми. А тамо се по традицији формира берзански индекс. Наравно, то није праведно, јер оданде то утиче на цене“, објаснио је Путин.
Он је напоменуо да, пошто се у БРИКС-у налазе земље које производе и купују житарице, оне ће бити заинтересоване за то.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала