- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кишињев ће морати да рачуна и на мишљење мале Гагаузије

© Sputnik / Miroslav Rotar / Уђи у базу фотографијаПротест опозиције у главном граду Молдавије.
Протест опозиције у главном граду Молдавије. - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2024
Пратите нас
Председница Молдавије Маја Санду, која је покренула иницијативу да одржи референдум о уласку земље у Европску унију, мораће да рачуна на евроазијски вектор становника Гагаузије, регион ће бранити тај став свим инструментима демократске и правне државе, изјавила је у интервјуу за Спутњик шефица Гагаузије Евгенија Гуцул.
Према њеним речима, на референдуму 2014. године се у Гагаузији више од 98 одсто становника изјаснило за евроазијску интерграцију.
„То је воља народа Гагаузије, и Маја Санду и други представници владајуће партије ће морати да то рачунају. Ми ћемо бранити став становника аутономије, користећи за то сва средства демократске и правне државе“, рекла је Гуцул на Светском фестивалу младих у Сочију.
Санду је раније покренула иницијативу у Парламенту да се организује референдум, како би грађани могли да изразе своје мишљење на тему чланства земље у Европску унију. Постоји могућност да ће референдум бити одржан исти дан када и председнички избори, на јесен ове године.
У пролеће прошле године су одржани избори за лидера региона у Гагаузији на којима је победила Евгенија Гуцул, која је била кандидат партије „Шор“. Ту су партију власти Молдавије у јуну прогласиле антиконституционом и оптужиле је за сарадњу са Русијом.
Након избора за лидера Гагаузије централне власти Молдавије су почеле да врше притисак на регион. Парламент Молдавије је у октобру 2023. године одобрио иницијативу владајуће партије „Акција и солидарност“ у складу са којом се повратак ПДВ-а економским агентима Гагаузије аутономије неће вршити из републичког буџета, већ из регионалног. Осим тога, председница Молдавије Маја Санду још увек није потписала указ којим се Гуцул проглашава чланом Владе, иако се то захтева законом земље.
Гагаузија је аутономија на југу Молдавије која се традиционално залаже за зближавање са Русијом, док се званични Кишињев залаже за европске интеграције.
Светски фестивал младих одржава се од 1. до 7. марта на руској савезној територији Сиријус указом председника Русије Владимира Путина. Генерални медијски партнер фестивала је агенција Спутњик.
Погледајте и:
Протест опозиције у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2024
РУСИЈА
Лидер Гагаузије, региона у Молдавији: Желимо подршку Русије; Матвијенко: Став Кишињева русофобски
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала