Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Опасан амбијент: Ударио из чиста мира свештеника усред Новог Сада - огласила се Епархија бачка

© Sputnik / Лола ЂорђевићАрхиепископи, митрополити и владике СПЦ
Архиепископи, митрополити и владике СПЦ - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2024
Пратите нас
Епархија бачка Српске православне цркве саопштила је данас да је у уторак после подне у новосадском насељу Лиман, физички нападнут свештеник Б.М. приликом обављања редовних парохијских дужности.
Напад је извршио за сада непознати мушкарац који је на улици, пред сведоцима, ничим изазван, ударио свештеника и затим се брзо удаљио у непознатом правцу, а инцидент је пријављен новосадској полицији и у току је истрага.
"Напад је очигледно мотивисан свакодневним и све изражајнијим медијским нападима на СПЦ, нарочито последњих месеци када се на директном удару познате медијске антицрквене и антисрпске армаде поново нашла Епархија бачка и њена Црквена општина новосадска због мисијске делатности у српском народу, очигледно успешне", наводи се у саопштењу.
Како се појашњава последњих дана су поједини медији писали против иницијативе православних верника да се изгради спомен-храм Светих мученика бачких на Лиману, где више десетина хиљада верника немају своју парохијску цркву.
"Ова потреба грађана Лимана је одмах злоупотребљена и исполитизована да би се наше друштво додатно поларизовало и вратило у друштвени амбијент послератних година када су Црква, њено свештенство и верни народ били дискриминисани на сваком кораку, па чак и физички ликвидирани", наводи Епархија.
Истовремено, Епархија је позвала све друштвене чиниоце, а посебно политичке партије, медије и невладин сектор, да на овом примеру увиде свој део одговорности и да заједно као друштво учинимо све да се амбијент у којем живимо "излечи и упристоји", јер ће, у супротном, долазити до све већих подела у друштву, навела је Епархија.
Градске власти у Новом Саду најавиле су недавно да је у плану изградња храма у близини градског купалишта Штранд на Дунаву, док је Епархија тада навела да ће он бити посвећен Светим мученицима бачким пострадалим у погрому у Бачкој од 1941. до 1944. године, нарочито у Новосадској рацији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала