- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Немачка министарка за специјалне намене долива уље на ватру – сви могу да се осамостале осим Срба

© Sputnik / Лола ЂорђевићНемачка министарка спољних послова Аналена Бербок
Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2024
Пратите нас
Аналена Бербок је себе испрофилисала као министра спољних послова са неком врстом специјалне намене, а њена изјава у Сарајеву о „сецењионизму“ не само да није срећна, него је више доливање уља на ватру, које је већ прилично почело да се дими, сматра дипломата Владислав Јовановић.
Шефица немачке дипломатије Аналена Бербок током посете Сарајеву и сусрета са члановима Председништва БиХ и министром спољних послова у Савету министара БиХ Елмедином Конаковићем посебно је говорила о „сецесионистичком наративу“ који је приписала Републици Српској.
„Ви сте овде осетили да је највећи отров за човечанство насилно мењање граница“, рекла је шефица дипломатије земље која је подстицала сецесионизам косовских Албанаца а сада здушно подржава лажну државу Косово.

Иритантни језик Бербокове – континуитет немачке политике

Аналена Бербок је на иритантан начин окренута против Русије а истовремено наставља да говори језиком ког смо слушали 35 година, пре свега из Немачке, каже за Спутњик дипломата Владислав Јовановић, бивши министар спољних послова Савезне Републике Југославије. Јер уједињена Немачка је разјединила бившу СФРЈ активно се мешајући у њене односе и форисрајући признање Словеније и Хрватске код својих савезника, чак и путем ултиматума, додаје Јовановић.
„Истовремено Намачка је била једна од најангажованијих земаља у припремању терористичких активности тзв. УЧК на Косову и Метохији. И све време их подржавала као невину страну, иако је невина страна била држава Србија, односно Југославија у којој је једна национална мањина која нема право на самоопредељење хтела да се за то избори на неприхватљив, терористички начин. И то није било довољно Немачкој него је прекршила сопствени Устав и заједно са 18 других чланица НАТО извршила оружану агресију на СРЈ, односно Србију, наводећи Косово као разлог за то.“
Ту је Немачка прекршила не само свој Устав него и став ког су имале земље победнице Другог светског рата да Немачка више никад не сме бити претња ни за једну земљу, додаје Јовановић.

Наметање воље запада у Босни

А сада немачка министарка спољних послова која отворено пристрасним језиком покушава да наметне немачку и западну политичку вољу становништву БиХ. Посебно оном делу који је изложен огромним притисцима да напусти дејтонски модел заједничке државе и прихватања унитаристичке БиХ под доминацијом Бошњака.
„То није допринос миру нити решавању проблема на принципијелан и праведан начин на основама међународног права. А Дејтонски мировни споразум је међународни мировни споразум и као такав незаобилазан у сређивању ситуације у БиХ. Једина страна која то отворено изазива и покушава да мења је босанска муслиманска страна, уз саучесништво и помоћ других, укључујући и Савезну Републику Немачку. На крају, представник ОХР господин Шмит је Немац а он нема пун легитимитет јер га није одобрио Савет безбедности.“

Бесмислице водећег антируског јастреба

Јовановић истиче да је језик Аналене Бербок све само не дипломатски и подсећа да је пре месец дана дала јавну изјаву да је Немачка у рату са Русијом, што је бесмислица.
„Али то су све провокативне изјаве које имају неки смисао ако се повежу са разним њеним сличним изјавама, укључујући и ову дату у Сарајеву где она не смирује, него потпаљује ватрице где постоје. И не делује као мировни фактор већ као заинтересована страна да се ствари, рецимо у БиХ, реше на начин како то одговара Немачкој и западним факторима у целини, а то је да се уместо Дејтонског мировног споразума који би се полако склонио са сцене, створи ново стање које би било друго име за доминацију западних сила над БиХ као целином.“
Бербокова у Сарајеву није пропустила прилику да се острви на „руски утицај“ у БиХ и тако је потврдила да је један од највећих антируских јастребова на Западу, мада јој се у последње време придружио и француски председник Емануел Макрон, оцењује Јовановић.

Гласноговорник политике силе

Она је очигледно међу најдоследнијим у давању изазивачких и потпаљивачких оцена у вези са ситуацијом у Украјини и односа са Русијом, али као што видимо, и у вези са Балканом. Јер отворено се говори да остатак Балкана који је у тзв. сивој зони мора што пре бити интегрисан у тзв. западни блок, зато што је то одлучио тај блок а не зато што то одговара народима Западног Балкана.
„То директно тангира Србију која инсистира на својој независности и војној неутралности и нема намеру да се повија под било чијим притисцима. А изјаве које долазе из Немачке и других земаља Запада показују да они и даље настављају са политиком притисака и чак са скраћивањем рокова кад би ти притисци требало да дају резултат. Нема више чекања на дужи рок него ти рокови постају све краћи. А то је опет део и нервозе, и самоуверености тзв. западних сила кад се постављају према другим странама које држе до свог става и нису спремне да следе њихова став“, закључио је Јовановић.
Погледајте и:
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
РЕГИОН
Додик: Преговарачки статус готова ствар, Бербокова скупља поене
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала