- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: САД ће прикривати трагове свог неуспеха у Украјини оставкама, као у случају Нуландове

© AFP 2023 / VANO SHLAMOV Помоћница америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторија Нуланд
Помоћница америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторија Нуланд - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе ће на најразличитије начине прикривати трагове неуспеха своје политике у украјинском правцу, укључујући посредством оставки, као у ситуацији са замеником државног секретара САД за политичка питања Викторијом Нуланд, изјавила је портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова у емисији на радију Спутњик.

„Вашингтон ће предузимати разне кораке, али оно што је непроменљиво јесте да је то континуитетна, константна издаја Сједињених Америчких Држава својих савезника. Америка не издаје себе у том погледу. Говорили смо о томе, те председник Украјине Владимир Зеленски, као и људи око њега, нису могли да не знају за то“, истакла је Захарова.

Она је истакла да САД издају свакога, иако најпре „обећавају свима све, а затим ништа не ураде ни за кога“.
„Сада ће покушавати да испричају много шта. Већ то раде, али испада лоше. Наравно, то је промашај њихове политике, која се повезује са Нуландовом, јер је она била главна фигура која је спроводила русофобичну политику према нашој земљи, и сва ова прича била је везана за Нуландову“, нагласила је портпарол.
Дипломата је скренула пажњу да Нуландова „није била само високорангирани представник Стејт департмента, већ и кључна личност у америчкој међуресорној интеракцији“.
Захарова је подсетила да је Нуландова координисала спољнополитичке приступе САД у разним службама, министарствима, али не значи да је била једина.
Портпарол је додала да је бивши заменик државног секретара САД била координатор антируског расположења, антируске политике САД, пре свега у контексту Украјине.
„Не могу рећи да је била идеолог. Има тамо људи који нас јаче мрзе, али је она, заправо, била координатор, она се везује за ту политику. И, ево како су се од ње опростили. Сада ће бити много објашњења, али је оно, у ствари, само једно – то је потпуни неуспех администрације актуелног председника Џозефа Бајдена у украјинском правцу, потпуни раздор у њиховим, како кажу, савезничким односима“, закључила је Захарова.
Подсетимо, Нуландова, за коју се сматра да је главни архитекта антируског курса дипломатије САД завршава 35-годишњу каријеру пошто није именована на дужност другог у хијерархији Стејт департмента, тј. главног заменика државног секретара.
Један од најпознатијих светских економиста и аналитичара Џефри Сакс изјавио је претходно, обраћајући се као специјални гост на Копаоник бизнис форуму, да је добра вест што је Викторија Нуланд напустила америчку владу, јер је она одговорна за погрешну спољну политку САД у последњих 30 година, у чију је мрежу упала и Србија 1999. године.
Погледајте и:
Заместитель госсекретаря США В.Нуланд и посол США Д.Пайетта  в Киеве, 2013 год - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
РУСИЈА
Захaрова о оставци Викторије Нуланд: Русофобија као камен вуче демократе на дно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала