- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина: Ако преговори о решавању украјинског сукоба не почну, доћи ће до још веће кризе

© Sputnik / Анна Раткогло / Уђи у базу фотографијаАтмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине
Атмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2024
Пратите нас
Кина подржава одржавање међународне мировне конференције коју подржавају и Русија и Украјина, уз равноправно учешће свих страна, изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји на конференцији за новинаре у Пекингу.
„Преговори су фундаментална основа коју Пекинг промовише у циљу политичког решавања украјинске кризе“, истакао је министар.
Ванг Ји је оценио да „уколико мировни преговори не почну, неразумевање и нетачне процене ће се акумулирати и преклапати, што ће довести до још веће кризе“.
Према његовим речима, проблеме треба решавати узимајући у обзир „разумне забринутости свих страна, јер у том случају Европа ће дефинитивно моћи да створи уравнотежен, ефикасан и одржив безбедносни систем“.
Подсетимо, Кина је у фебруару прошле године представила план од 12 тачака и позвала на преговоре и свеобухватни прекид ватре и преговоре, што је Русија поздравила, наводећи да је отворена за постизање циљева специјалне војне операције политичким и дипломатским средствима, док је Зеленски поздравио неке елементе кинеског предлога за прекид ватре, али је рекао да само земља у којој се води рат треба да буде покретач мировног плана.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала