- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак креирао револуцију у тенису

© AP Photo / Trevor CollensНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2024
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, заједно са организацијом ПТПА осмислио је програм за медицинску помоћ свим тенисерима и тенисеркама. Циљ да је први и 101. тенисер света добију једнаку услугу.
Сви тенисери и тенисерке имаће приступ бесплатној медицинској услузи у оквиру програма које је покренуло Удружење професионалних тенисера (ПТПА) чији су оснивачи Новак Ђоковић и Васек Поспишил.
Програм носи назив „МедНет“ и повезује играче са глобалном мрежом стручњака с обзиром на то да тенисери немају здравствену заштиту као остали спортисти.
Поводом оснивања новог програма огласио се и Доминик Тим, аустријски тенисер, који је истакао да би њему значило да је овакав програм постојао 2021. године када је он имао проблема са зглобом.
„Морао сам да се снађем сам и ако никада раније нисте имали такву повреду, увек је тешко јер природно немате контакте са најбољим лекарима. Имао сам срећу да сам на крају преко неколико веза упућен специјалисти. Такође сам имао срећу што ми је мој партнер Редбул пружио врхунску подршку. Али само неколицина има ове околности, а за играче који немају, лекар који је обезбедио ПТПА је огромна помоћ“, рекао је Тим.
ПТПА је последњих 18 месеци разговорао са играчима о проблемима, а испоставило се да су најчешчћи они који се тичу здравствених услугаи путовања.
МедНет услугу, која је доступна свим играчима, надгледаће инаугурациони медицински директор удружења, Роби Сика. Дежурна телефонска линија ће бити доступна играчима током целе године, омогућавајући им да иступе са медицинским проблемима, затраже мишљења или независна секундарна мишљења поред савета које добијају од лекара тура. Осим што могу да раде директно са Сиком, играчи такође могу приступити његовој смарт платформи, која ће пружити савете за здравље по мери.
У случају специфичних повреда, Сика ће упутити играче лекару у својој мрежи и обезбедити да добију брзе састанке.
„Ради се о томе да играч број један, број 10 и број 200 буду једнаки у приступу нези. То говори да мушкарци и жене добијају исту негу. То је исти медицински директор и то не видимо у ВНБА, НБА или многим другим спортовима“, рекао је Сика.
Извршни директор ПТПА Ахмад Насар рекао је да ће услуга омогућити играчима да одрже везу са лекарима који имају доказану стручност у специјалистичким областима здравствене заштите.
„Ако играч повреди зглоб на турниру, они би одмах посетили лекара на лицу места. Након тога напуштају град на којем се игра турнир да би се вратили кући. У овом тренутку, играчи су сами и неће ићи код тог доктора до следеће године. Можда ће тражити од агената или других играча да их препоруче специјалистима за зглобове – можда се неко бавио нечим сличним у прошлости? Уместо да зависи од анегдотских савета, МедНет ће обезбедити ресурсе и податке који ће помоћи играчима у вођењу“, рекао је Насар.
Заменик извршног директора ПТПА Ромен Розенберг указао је на то да често проблеме могу да имају и играчи из самог врха.
„Играчиимају приступ одређеном нивоу неге, али реалност је да чак ни Новак Ђоковић и Јаник Синер немају све специјалисте при руци. Они могу задобити повреду која је толико специфична да немају приступ томе... на доњем крају ранг-листе, ослањају се на локалне лекаре и немају приступ истом нивоу савета, па ми изједначавање терена“, закључио је Розенберг.
Овај програм је само још један доказ колико је Ђоковић посвећен организацији.
Александар Бублик - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2024
СПОРТ
Саша брани руског колегу: „Не можемо да избацимо Андреја – можемо да избацимо судије“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала