- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски супертенк може да згази све „абрамсе“ и „леопарде“

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Уђи у базу фотографијаБорбени тенк „армата“
Борбени тенк „армата“  - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2024
Пратите нас
Руски тенк Т-14 „армата“ је револуционаран оклопњак, кога експерти сматрају технолошким чудом и најпаметнијим тенком на свету. Нови руски супертенк је по својим карактеристикама супериорнији од свих тенкова којима располажу снаге НАТО савеза.
Далеко је надмоћнији од америчких „абрамса”, немачких „леопарда” и британских „челенџера”, а по тврдњама војних стручњака западни тенкови неће моћи још дуго да га досегну.
„Армата“ обједињује најновије и најнапредније технологије у области конструкције тенкова и користи моћно наоружање. То је главни руски борбени тенк са беспосадном куполом, заснован на универзалној гусеничарској платформи „армата“.
Први је тенк на свету који реализује концепт „мрежноцентричног ратовања”. То јест, то је мрежноцентрични тенк, ‘тенк-командир’, који контролише другу војну технику.
Па ипак, Т-14 има и два велика недостатка, а то су висока цена и не тако једноставна производња.
„’Армата’ је заиста веома скуп тенк. То је командни тенк, уз помоћ којег се контролише прилично велики број тенкова - батаљона, а можда и више. Дакле, употреба у борбеним дејствима која су у току није баш препоручљиво. То јест, увек постоји проблем са ефективном употребом нове врсте наоружања. На пример, у Сједињеним Државама, скупи ловац пете генерације Ф-22 ‘раптор’ сада се практично не користи због чињенице да његово одржавање и само један налет кошта стотине хиљада долара“, наводи Алексеј Подберјоскин, директор руског Центра за војно-политичке студије МГИМО-а.
Претходно је генерални директор државне корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов потврдио да је тај тенк већ у служби руске војске, али је мало вероватно да ће бити коришћен у Украјини због високе цене, иако је по функционалности далеко супериорнији од постојећих тенкова.
Према његовим речима, за потребе руске специјалне војне операције лакше је купити јефтиније тенкове Т-90.
Т-90 је главни борбени тенк руске војске и један од најпродаванијих на свету.
© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаНајновији тенк Т-14 „армата“ налази се у служби руске армије, потврдио је за Спутњик генерални директор државне корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов.
Тенк Т-14 „Армата“ на Црвеном тргу у Москви, на паради поводом Дана победе над фашизмом - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
Најновији тенк Т-14 „армата“ налази се у служби руске армије, потврдио је за Спутњик генерални директор државне корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов.

„Армата“ – најмоћнији и најзаштићенији тенк

„Армата“ је развијена у Уралском конструкторском бироу за транспортну машиноградњу, а њене главне карактеристике су беспосадна купола, док се три члана посаде налазе у изолованој оклопној капсули тј. модулу који се налази у предњем делу трупа и која штити посаду од непријатељске ватре.
Oдличне je покретљивости и проходности, као и велике ватрене моћи. Има комбиновани вишеслојни оклоп, нову динамичку заштиту „малахит“ и комплекс активне заштите „афганит“. Главно наоружање је глаткоцевни топ 2А82-1М калибра 125 милиметара, који може да испаљује и нове вођене ракете, домета до осам километара.
Ово борбено возило има најсавременију опрему, а захваљујући томе што је коришћена стелт технологија тенк је тешко видљив на радарима. Опремљен напредним радарима дугог домета и оптичким трагачима правца, а систем обезбеђује рано откривање претњи, омогућавајући брзе одговоре.
Дужина „армате“ са топом је 10,8 метара, ширина — 3,9 метара, висина — 3,3 метра, а тежине је око 55 тона. Мотор А-85-3А који покреће тенк има такве карактеристике које му обезбеђују да развије брзину и до 90 километара на час, а има 1.500 коњских снага. Капацитет резервоара је довољан да тенк са једним пуњењем пређе даљину од 500 километара. Очекује се да ће овај тенк значајно ојачати потенцијал руске војске. Подберjoскин истиче да се, по правилу, после завршетка државних тестирања увек наставља с модернизацијом најновијег наоружања и војне технике, што важи и за „армату“.
„Генерално, најновије наоружање никада не престаје да се модернизује, чак и током њихове употребе у војним дејствима. Подсетићу да је тенк Т-34 много пута модернизован током Другог светског рата. Сваки пут се нешто ново измисли, унапређује се и у ходу се врше те измене у производњи. Ово је опште правило, важи за све врсте и системе наоружања, а тим пре за савремене“, каже експерт.
Према мишљењу војног стручњака, употреба „армате” у зони специјалне војне операције није неопходно, с обзиром да све постављене задатке решавају други руски тенкови.

Русија повећава производњу тенкова

Подберјоскин наводи да је сада акценат стављен на производњу тенка Т-90М, који је доказао своју ефикасност током борбених дејстава. Према његовим речима, сада је главно питање - производња.
„Не можемо истовремено да развијамо целу линију тенкова, већ се фокусирамо на оне тенкове који су, с једне стране, ефикасни, а са друге могу да се масовно производе. Сада је главни задатак повећање производње тенкова Т-90М. Доказано је да су то најбољи савремени тенкови на свету, њихова производња је успостављена, а сада је задатак да повећамо производњу. Можда и вишеструко. Тако ће се највероватније и бити“, каже експерт.
Пројектовање „армате“ је почело 2010., a први пут je представљена јавности 2015. године на Паради победе 9. маја, што је шокирало војне аналитичаре широм света, а посебно Запад.
Тенк Армата - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2021
Руска оклопна возила у акцији: Шлаг на торти – паљба из тенка Т-14 „Армата“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала