Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић у Војнотехничком институту: Прети много већи сукоб у Европи и у свету /фото, видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић обилази данас Војнотехнички институт у Жаркову. Он је поручио надлежнима да убрзају процес производње како би све било завршено до краја године. Истакао је да Европи и свету прети много већи сукоб. Говорио је и о сиситему "осица", рекавши да подећа на руски "лансет".
"Сви само мисле на рат. Трка у наоружавању је кренула пре годину и по дана, али сада је лудиница. Зато што су сви они мислили да ће лако (Владмир) Путин да буде побеђен, а пошто сад виде да није лако да Путин буде побеђен, сад се иде на потпуно милитаризацију и на петоструко повећање капацитета свуда", рекао је он.
Одговарајући на питање новинара колико је за Србију важно да има јаку и спремну војску, Вучић је одговорио да према новим доктринарним документима, Србија мора да има двоструко јачу војску него данас.
"Не бих да говорим о томе, нешто сам говорио људима из ВТИ-а, када та документа буду у потпуности усвојена, свакако ћете моћи да видите. Али наша снага мора да буде двоструко већа него данас", рекао је Вучић.
Он је подсетио на 2021. годину када је у новембру био код председника Русије Владимира Путина и осетио да се нешто дешава иако му нико ништа није рекао.
"Плашим се да сам сад још мање луд када говорим да ће бити много већи и много тежи сукоб у Европи и свету који је пред нама", рекао је Вучић.

Путин никоме није дао "лансет", али ми имамо "осицу"

Вучић је поновио да је Србија војно неутрална земља, али да мора да чува своју слободу и да буде много снажнија од свих у окружењу, као и да је рат у Украјини донео то да мора да мења своје оружје.
Говорећи о руском „лансету“, Вучић је рекао да је то релативно јефтино али убитачно оруђе.
„Лансет Путин никоме није дао. Ми оно што нам је доступно гледамо, и "осица" је оно што подсећа на њега. Он то није дао чак ни Белорусији. Дао им је нуклеарно оружје, али није Лансет. Не да никоме трансфер технологије за Ланцет. Зато што је то релативно јефтино, а убитачно оруђе“, истако је председник.
Он је додао да наша „осица“ подсећа на „лансет“.
„Лаган, брз, релативно јефтин. То је оно што ми радимо. Ми ћемо прво да кренемо са "комарцем" и имаћемо 5000 комараца пре краја године. Крушик ће све своје мине да испоручи, које иду на њих. 5000, оних који могу да нанесу озбљину штету и лако опклопљеним возилима и пешадији непријатељској. И уноси хаос у непријатељске редове“ - рекао је Вучић.

Циљ да направимо 5.000 дронова самоубица "Комарац"

Вучић је рекао да је циљ да се направи 5.000 дронова самоубица. Вучићу су показали више модела дронова самоубица које развијају наши стручњаци, међу којима је и дрон "Комарац1".
"Циљ је да имамо 5.000 дронова Комараца", навео је Вучић.
Он је додао да Крушик ради бојеве главе за дронове.
Председник Србије је на војном приказу у Нишу рекао да би сваки војник у Војсци Србије требало у наредних годину и по дана да има и по један дрон камиказу "Комарац".
Вучића је интересовало и да ли ће се до септембра у војсци појавити беспилотна летелица "Врабац" бомбардер чија намена је извиђање и осматрање на даљинама до 25 километара, уочавање и означавање фиксних циљева, погранична и обалска служба, надгледање и контрола пожара, надгледање и контрола саобраћаја и обука нелетачког састава.
Вучића су представници Министарства одбране упознали и са карактеристикама беспилотне летелице "Пегаз" која је ушла у у наоружање Војске Србије.
Председник је замолио развојне тимове да убрзају са развојем беспилотних летелица и нагласио да ће држава уложити још више новца како би се још више људи ангажовало да би се летелице појавиле у арсеналу Војске Србије до краја године.

Морамо пет пута да увећамо производњу ракета у наредних пет година

Вучић је навео да ће домаће фабрике наменске индустрије морати пет пута да повећају производњу ракета у наредних пет година.
На питање новинара колико је појачана производња у свакој нашој фабрици наменске, представници Министарства одбране рекли су да је повећање велико и да износи између 50 и 500 одсто у зависности од тога шта производе, као и да је производња, на пример, ракета повећана за 500 одсто..
Вучић је рекао да ћемо на то повећање у производњи ракета од 500 одсто, морати да повећамо још 500 одсто.
"Још пет пута ћемо морати да повећемо у наредних пет година. И за то се користе 300 милиона евра које смо већ дали", рекао је Вучић.
Вучић је нагласио да Србија мора да се наоружава како би остала нетакнута и одвратила сваког непријатеља.
"Нисмо рекли за много новца који смо уложили, то је део војне тајне, али како се сви у Европи наоружавају ми морамо много више, да бисмо могли да останемо нетакнути и одвратимо агресора. Имамо да урадимо још много, никада нисмо до краја задовољни, али наша војска у односу на ону од пре 10 година....није могуће ни поредити", рекао је председник.

Размишља се о војном року, за неке 3, ко хоће добровољно 6 или 9 месеци

Вучић је рекао да се размишља о увођењу војног рока и то у трајању од три месеца, а за оне који хоће доборовољно шест или девет месеци и додао да се на томе тренутно ради.
"Људи на томе раде, морате да припремите много аката, морате да урадите све планове, па да видимо. И када будемо видели, онда доносимо одлуке, идемо пред народ и разговарамо са људима.
Вучић је рекао да се иде и на трансформацију Војске Србије и да ће све да се мења.
"Све мењамо у војсци, буквално све из концепта садашње четири бригаде, локализоване по месту становања, све ћемо другачије да радимо, нећу још да говорим, дакле како ћемо кроз дивизије, пукове и све друго да увеземо, да у сваком тренутку имамо могућност дејства и деловања на било којем делу територије, плус додатно ојачање", рекао је председник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала