- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сијарто: Трампов повратак у Белу кућу обезбедио би глобални мир и стабилност

© Sputnik / Виктор Толочко / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Мађарске Петер Сијарто
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
Пратите нас
Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да би нови председнички мандат Доналда Трампа у Белој кући обезбедио да се успостави, како је навео, „нови светски поредак“ глобалног мира и стабилности.
Сијарто је у интервјуу за амерички портал „Брајтбарт Њуз“ оценио да је свету потребно да Трамп победи на предстојећим председничким изборима у САД јер, како је навео, „само снажан амерички лидер може да понуди стабилност и безбедност међународног поретка“.
Сијарто тврди да се рат у Украјини не може решити на бојном пољу и да Трамп може да посредује да се склопи мир између Москве и Кијева.
Он је такође критиковао америчког председника Џозефа Бајдена због, како је рекао, „немоћи“ коју показује на глобалној политичкој сцени.
Сијарто, који је био у делегацији са мађарским премијером Виктором Орбаном приликом састанка са Трампом на његовом имању Мар-а-Лаго на Флориди у петак, указао је да је општепознато да Украјина неће победити Русију, као и да Русија не може да победи цео Запад и да то значи да ће несумњиво бити преговора о окончању рата у Украјини.
„Без Трампа као председника, овај рат ће се наставити још дуго, што ће резултирати још већим бројем жртава и великим разарањима“, навео је Сијарто.
Према његовим речима, Мађарска се залаже за мир, док је, како је навео, већина земаља у Европи за рат.
Када је реч о сукобу у Појасу Газе, Сијарто је рекао да се не сме заборавити како је тај сукоб почео, односно да је Хамас први напао југ Израела када је погинуло више око 1.200 људи и када је та палестинска милитантна група узела око 240 талаца.
Сијарто сматра да је војна операција Израела против Хамаса од највеће важности за светске интересе како би се осигурала безбедност и спречили слични напади широм света.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала