- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Спавао на поду и подизао светињу: Шта се десило кад је владика Антоније послат у Москву /видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићВладика Антоније
Владика Антоније - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
Пратите нас
Поводом смрти викара патријарха српског и старешине подворја Српске православне цркве у Москви епископа моравичког Антонија, који је преминуо у 53 години у Москви, поново емитујемо једну од епизода серијала „Моја Русија“.
Она говори о томе како је владика у руској престоници обновио Храм Светих Петра и Павла, који је постао симбол духовног братства српске и руске Цркве и наша два православна народа.
Владика Антоније је био последњи епископ кога је рукоположио патријарх Павле и био је веома поштован и цењен у Русији, како међу верницима, тако и у црквеним и државним круговима. Добитник је бројних признања, а председник Русије Владимир Путин одликовао га је Орденом пријатељства за велики допринос у развоју духовних и културних веза, као и за активну просветитељску делатност.
У епизоди „Моје Русије“ откривамо судбину Подворја СПЦ и шта се догађало након што је у Београду решено да се у Москву пошаље тада најмлађи архимандрит СПЦ, Антоније Пантелић, бивши студент Московске духовне академије и одличан познавалац руских прилика и руске културе.
Када је 2002. стигао у Москву, затекао је Цркву Петра и Павла и помоћне зграде у врло лошем стању. Црква је прокишњавала, малтер је отпадао. Сам владика је, уместо у кревету, спавао на поду – једна мантија му је служила као душек, а друга као јастук. У рекордном року обновио је цркву, оштећене иконе и фреске и окупио вернике – Русе и Србе.
Осим што је руководио српским подворјем у Москви, владика Антоније је био и доктор теологије и декан Филозофско-богословског факултета Руског православног универзитета у Москви.
Епископ моравички Антоније - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
ДРУШТВО
Преминуо епископ моравички Антоније
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала