- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Француски политичар: Нова архитектура глобалне безбедности искључује постојање НАТО-а

© AP Photo / Armando BabaniОтварање прве ваздушне базе НАТО-а на Западном Балкану у Албанији
Отварање прве ваздушне базе НАТО-а на Западном Балкану у Албанији - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2024
Пратите нас
Лидер француске партије „Патриоте“ и кандидат на изборима за Европски парламент, политичар Флоријан Филипо, познат по својим апелима да се изађе из ЕУ и НАТО и да се престане са подршком Украјини, испричао је за Спутњик зашто нова архитектура глобалне безбедности искључује постојање НАТО и зашто не вреди чекати истрагу гасовода „Северни ток“.
Он је истакао да Французи више не верују у победу Кијева и оценио шта ће бити са Европском унијом у случају победе Доналда Трампа на изборима у Сједињеним Америчким Државама.
Колико је Француска у стању да настави и увећа испоруке оружја Украјини, узимајући у обзир да финансирање пензија, мере подршке пољопривредницима и остало, према властима, већ представљају оптерећење по буџет?
– Објективно, слобода деловања Француске је ограничена. Ми данас не располажемо великим бројем војника ни производним капацитетима. Питање је где је граница: хоће ли одлучити да растуре француску војску, јесу ли спремни да заобиђу сопствени закон о војном програмирању, створен за француску војску и колико. Сматрам да за њих нема граница, спремни су да очерупају француску армију до краја.
Шта, по вашем мишљењу, означава појам економија рата који употребљава француски председник Емануел Макрон?
– Кажу да је то начин да се повећа војна производња. Али, чини ми се да они подразумевају нешто глобално. Они би, пре свега, требало да говоре о ратној заједници“: неопходно је да се контролишу информације, друштвене мреже, дискусије у друштву, шта се може говорити, а шта не. Као и реторику. Може бити само један извор информација, само једна верзија догађаја у Украјини. Једно једино објашњење. То видимо најбоље од свега. Француске фабрике тренутно нису добиле нове инвестиције. Прешли смо на форму ратне заједнице. Људе треба натерати да мисле како се стално налазимо у опасности, како би се бојали. Усађивати страх и спремати се за идеју да ће, можда сутра, и овде бити рата.
Како оцењујете Макронову изјаву да Русија може да нападне ЕУ?
– Неопходан је непријатељ. Чак и ако тај непријатељ каже: „Нисам ваш непријатељ, немам намеру да вас нападнем, у сваком случају људима ће говорити. Не, не, он ипак жели да вас нападне, ма шта Русија саопштавала.
Можемо да покушамо да будемо промишљени и схватимо да је Украјина историјски у потпуно другој ситуацији у односу на Русију, него Немачка или Француска. То је апсолутно друга перспектива. Али, нико не жели то да објасни, треба их натерати да верују да је Путин – Хитлер. Он ће освајати земљу за земљом и, ето, биће таква ситуација. У стварности они желе да пошаљу ову поруку, прилично једноставну, која се приказује у америчким блокбастерима, где постоји негативац: Путин је негативац, Руси су зликовци.
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2024
РУСИЈА
Макрон прешао црвену линију али Французи неће у сукоб с Русијом
Зашто се, према вашем мишљењу, ово догађа?
– Данас видимо крах француске дипломатије. Председник и министри су на много нижем нивоу, него пре 20 година. Упоредите Стефана Сежурнеа и Доминика де Вилпена. Француска дипломатија је потпуно потчињена НАТО и САД посредством ЕУ, која игра улогу координационог фактора. Она све више намеће заједничку спољну политику. Прихватили смо све стратешке интересе Вашингтона који сматра да у свету постоје Кина и Русија, две непријатељске државе и ми треба тако исто да сматрамо. Ископирали смо чак и америчку реторику о табору лоших и табору добрих и слободних. Раније нисмо тако говорили. Француска дипломатија се чак смејала томе. Када је Џорџ Буш Млађи говорио о табору добрих, смејали смо се. Кад смо говорили „Не рату у Ираку“, говорили смо то заједно са Немачком и Русијом.
Хоће ли се то променити ако Доналд Трамп победи на америчким изборима?
– Да. Не можемо више бити синхронизовани са Американцима, јер ће они сами прећи у табор лоших. Ако Трамп победи на изборима, то ће бити прави проблем за ЕУ, неуспех у стратешком програмирању.
Ако Трамп победи, ево шта ће се највероватније догодити: најватреније присталице рата покушаће да ЕУ учине својом споном. Проблем је у томе што чланице ЕУ имају потпуно другачије финансијске и војне могућности и стратешко лидерство, него у САД. Према томе, да би то надокнадили, вероватно ће наставити да формирају европску армију како би компензовали то што су нас одбацили САД и НАТО.
Француска застава - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2024
СВЕТ
Комунистичка партија Француске: Макрон припрема Французе за рат са Русијом
Трамп је већ објавио да ће завршити рат у Украјини и напустити НАТО. То ће подстаћи најлуђе да желе да створе европску армију да би се заштитили од Русије. Не сматрам да ће Трампова победа затворити ово питање, мислим да ће се овде створити трансферна веза са којом ће покушати да ураде нешто што НАТО више неће. Али ово је смешно, пошто се многе земље ЕУ не слажу са овим, многе немају иста средства као САД, које финансирају НАТО са 85%.
Да ли је реална перспектива формирања заједничког нуклеарног штита ЕУ и шта ће она значити за архитектуру међународне архитектуре? Француска као нуклеарна држава вероватно не може остати по страни. Како сада у политичким круговима земље гледају на ове идеје?
– Ове Макронове изјаве су изузетно озбиљне. Ово је оно што мора бити прва гаранција националног суверенитета, нуклеарно оружје које је потребно у случају да су ваши витални интереси у опасности, у томе се састоји нуклеарна доктрина, иста за све нуклеарне државе. То што он говори значи да ако Пољска сутра буде ратовала са Русијом, она ће моћи да користи нуклеарно оружје, док ми истовремено нисмо у опасности, ми нисмо у рату. Ако Украјина сутра постане чланица ЕУ, поенцијално можемо омогућити ЕУ да користи Украјину, али то је апсолутно бесмислено. То показује да се Макрон не руководи националним интересима, али то смо свакако знали.
Иза тога чак стоји притисак Немачке да добије наше нуклеарно оружје. Они су одавно били спремни на финансијско инвестирање у наше нуклеарно оружје у замену за заједничку контролу. Одатле захтев који Француска поставља Немачкој или ЕУ како би заузели место међу сталним чланицама Савета безбедности УН. То иде руку под руку.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала