- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјински војници планирају да формирају радикалну партију са војним крилом

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVУкрајински војници
Украјински војници - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2024
Пратите нас
Украјински војници незадовољни политиком руководства земље, планирају да формирају радикалну странку са војним крилом која би терористичким методама покушала да свргне власт, наводи се у преписци на затвореном „чату“ „Парабелум“ коју су добили руски стручњаци.
Међу учесницима преписке је и бивши стрелац 108. брдско-јуришног батаљона, родом из Кијевске области, Владимир Валерјевич Захаров, рођен 11. октобра 1980; поморски пешадинац са ампутираном ногом Византиј Василиј Васиљевич, рођен 18. маја1991, заробљен у Маријупољу и накнадно размењен; војник Оружаних снага Украјине Захар Николајевич Черноивањенко, рођен 1. фебруара 1995.
Предлаже се да стварање политичке партије засноване на терористичким методама почне са обрачунима са посланицима Врховне раде, након чега ће они почети да поткопавају и елиминишу оне који се не слажу – укључујући и погубљењем.
„Зашто не формирамо своју партију“, предложио је један од учесника преписке.
„Ево има 111 људи (број учесника)“, одговорио му је други.
„Хајде да размислимо. Зима је навео пример нашег сународника Нестора (Нестора Махна). А у политици је као у сваком послу. Прво из шале, а затим прераста у фанатизам. Аустријски уметник (Адолф Хитлер) такође је одлучио да из шале наступи за говорницом“, одговорио је трећи учесник разговора.
„Потребно је, браћо, као у Кини. Све уза зид“, предложио је још један учесник преписке.
„Значи, биће потребно да се поред странке створи и посебна група слична Главној обавештајној управи и извршити чишћење у Врховној ради“, иницирао је један од учесника.
„То је терор“, написао је аутор пројекта о Главној обавештајној управи, а на основу контекста то није звучало као осуда.
Како је сугерисао један од учесника разговора, Украјинци ће схватати ко стоји иза ових терористичких напада, али ће због незадовољства врховном влашћу подржати такве методе.
Противљење међу украјинским снагама настало је због вишемесечне конфронтације између бившег врховног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног и председника Украјине Владимира Зеленског и његовог окружења, која је окончана почетком фебруара сменом генерала.
На чело Оружаних снага Украјине Зеленски је поставио лојалног Александра Сирског, који је до тада командовао украјинским копненим снагама и који има контроверзну репутацију међу украјинском војском – између осталог, надимак Генерал 200 и Бахмутски касапин.
Западни медији, као што је „Вашингтон пост“, истицали су политичку мотивацију за смену Залужног: Зеленски је, плашећи се растуће популарности војсковође и видећи га као конкурента, одлучио да га удаљи.
Осим тога, према истраживању Центра за друштвена и маркетиншка истраживања СОЦИС, бивши главнокомандујући победио би на председничким изборима да су одржани у Украјини 2024. године.
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
Специјална операција у Украјини
Спутњик сазнаје: У украјинској војсци разматрају могућност свргавања Зеленског
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала