- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Зеленски сменио Залужног; ДНР: Нови командант Сирски се већ показао као лош стратег у Артјомовску

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeНачелник Генералштаба Оружаних снага Украјине Валериј Залужни
Начелник Генералштаба Оружаних снага Украјине Валериј Залужни - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2024
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски сменио је главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног и на његову позицију именовао Александра Сирског, команданта копнених снага. Зеленски је додао да, због недостатка људства и потпуне мобилизације, од новог главнокомандујућег очекује нов приступ мобилизацији и ротацији војника.
Украјински лидер је истакао да Оружане снаге Украјине броје готово милион припадника и да добар део њих ,,није осетио фронт“.
Према његовим речима, у најскорије време од Сирског очекује реалан, детаљан план дејстава Оружаних снага Украјине за ову годину. Зеленски је нагласио да Сирском предстоји да у армији изгради ефикасан ротациони систем.

,,Политико“ објавио главни разлог смене Залужног

,,Политико“ пише да је главни разлог за смену Залужног његово одбијање да се повинује препорукама америчких саветника по питању летње офанзиве украјинске војске, која се завршила потпуним крахом.

,,Између Залужног и Пентагона постојала су озбиљна неслагања о томе како треба да се води офанзива. Пентагон је инсистирао да украјинска војска изведе један моћан продор у правцу за који су амерички официри сматрали да је могуће, а уместо тога Кијев је почео офанзиву у неколико праваца, сматрајући да ће руској војсци бити теже да шаље војску на неколико различитих тачака“, објавило је издање.

Издање истиче да је после неколико недеља, колико су трајале расправе, постало очигледно да Украјинци уопште нису желели да слушају савете Американаца.

ДНР: Сирски лош стратег

Заменик лидера ДНР Јан Гагин је рекао да се Сирски већ показао као лош командант и лош стратег, јер је руководио одбраном Артјмовска.
,,Он је одвео у смрт десетине украјинских војника, изгубио огромну количину технике, није спасао војску“, нагласио је Гагин.
Према писању медија, Сирски је познат по томе што је своје сопствене војнике у Часовом Јару и Константиновки готово довео до бунта.
Рођен је у Владимирској области у Русији, где и данас има рођаке.
Завршио је Војну академију у Москви.
Координатор за стратешке комуникације у Савету националне безбедности Беле куће Џон Кирби саопштио је да одлуке које се тичу војног руководства Украјине доноси Зеленски и да су они спремни да сарађују са било којим главнокомандујућим Оружаних снага Украјине.
Стејт департмент није коментарисао одлуку о смени Залужног, истичући да је то суверена одлука кијевских власти.
Претходно је помоћник председника Сједињених Америчких Држава за националну безбедност Џејк Саливен за телевизију „Си-Би-Ес“ изјавио да се Вашингтон неће мешати у могућу одлуку украјинских власти о смени главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног.
Бивши посланик Врховне раде Борислав Берјоза ​​изјавио је у понедељак да је Валериј Залужни смењен са функције главнокомандујућег украјинске војске. Са своје стране, посланик Врховне раде Украјине Алексеј Гончаренко (у Русији стављен на списак терориста и екстремиста) рекао је да је Залужни обавештен о оставци, али да још нема одговарајућег указа. Касније је портпарол украјинског председника Сергеј Никифоров саопштио да Зеленски није сменио Залужног.
Међутим, спекулације у украјинским медијима и на друштвеним мрежама о смени Залужног су се наставиле. „Вашингтон пост“ је у среду, позивајући се на високе чиновнике у Кијеву, писао да ће Залужни за сада задржати своју функцију, али је одлука о његовој оставци већ донета.
Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2024
Специјална операција у Украјини
Украјински посланик: Залужни ће бити амбасадор у Лондону
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала