- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Ово је политички прогон“: Бурна реаговања у Српској на америчке санкције Додиковим сарадницима

© Sputnik / Александар МилачићРС
РС - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2024
Пратите нас
„Ово је политички прогон“, „наставак америчке политике која је усмерена против Срба и Републике Српске“, неке су од првих реакција у Републици Српској на америчко увођење санкција сарадницима председника РС Милорада Додика.
Канцеларија за контролу стране имовине америчког Министарства финансија увела је данас санкције Браниславу Окуки, Јелени Пајић Баштинац и Сребренки Голић јер су организовањем и обележавањем Дана Републике Српске, 9. јануара ове године „подривали мир и стабилност у Босни и Херцеговини“.
Списак санкционисаних у наредним данима, месецима, сматрају у Српској биће још дужи. Порука је јасна и то сваком појединцу – ако се борите за интересе српског народа можете очекивати овакав однос америчке администрације, преноси РТРС.

Нека прво ставе Шмита на црну листу

Српски члан Председништва Жељка Цвијановић изјавила је да би на црну листу, ако већ желе да некога санкционишу због кршења Дејтонског споразума, најпре требало да ставе Кристијана Шмита и неколико амбасадора западних земаља у Сарајеву, укључујући и сопственог.
„Ни ове, ни претходне, као ни било које санкције и црне листе, ма чије да су, неће поколебати нашу вољу да истрајемо на одбрани Дејтонског споразума, уставне позиције и надлежности Републике Српске“, поручила је Цвијановићева.
Увођење америчких санкција сарадницима председника Републике Српске представља политички прогон који нема везе са правосуђем, рекао је председник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић.
„Ово је само наставак њихове политике усмерене против Срба у Српске, против Срба генерално где год се они налазили у свету. Ово је порука свима нама појединачно уколико се борите за оно за шта вас је народ бирао уколико се борите за интересе српског народа врло вероватно можете очекивати овакве ствари“, рекао је посланик СНСД-а у НСРС Младен Илић.
Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић истакао је да се увођењем америчких санкција званичницима Републике Српске због учешћа у организацији прославе Дана Републике жели уништити историја и затрти идентитет српског народа на овим просторима.
„Видевши о којим лицима се ради и образложење, можемо рећи да је ово континуитет покушаја уништавања српског идентитета на овим просторима“, рекао је Којић.
Према његовим речима, образложење да је неко санкционисан због учешћа у организацији обележавања 9. јануара значи да су санкционисани сви који су учествовали у организацији и обележавању једног од најзначајнијих датума из српске историје.

Свесни су да се Трамп враћа на пиједестал победе

Посланик СНСД-а у НСРС Боривој Обрадовић истакао је да Српска не сме одустати од свог пута.
„Замислите санкционисати некога и кажњавати зато што прославља Дан своје Републике. То је срамота. Наш народ је кроз историју прошао многе тешке тренутке. Проћи ће и ово зло, сигуран сам“, навео је Обрадовић.
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је Срни да су америчке санкције сарадницима председника Републике Српске Милорада Додика због организовања Дана Републике Српске последњи крици Мајкла Марфија.
„Свестан да се на пиједестал победе враћа Доналд Трамп, одлазећа администрација не ради ништа друго већ лобира за увођење санкција најближим сарадницима и саветницима председника Додика“, истакла је Вулићева.
Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Снежана Новаковић Бурсаћ изјавила је за Срну да проширење круга људи који су обухваћени санкцијама америчке администрације још једном показује сав бесмисао деловања Сједињених Држава према БиХ.
Правник Огњен Тадић изјавио је да америчке санкције за троје званичника Српске немају везе са организацијом прославе 9. јануара - Дана Републике Српске, иако је та прослава искоришћена као повод.
„Јелена Баштинац, Сребренка Голић и Бранислав Окука су први сарадници председника Републике који су имали значајну улогу у креирању политичких односа у којима је дошло до сарадње унутар БиХ која је као позитивна клима претходила одлуци о отварању преговора са ЕУ“, изјавио је Тадић за Срну.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала