- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Позиви да се Запорошка нуклеарка врати под контролу Украјине – задирање у интегритет земље

© Sputnik / Константин МихальчевскийЗапорошка нуклеарна електрана у Енергодару
Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2024
Пратите нас
Апели да се Запорошка нуклеарна електрана „врати“ под контролу Украјине или да се над њом успостави међународна контрола сматрају се покушајем задирања у територијални интегритет Русије, саопштило је Министарство иностраних послова.
„Све резолуције, као и изјаве званичника и међународних организација, које апелују на 'враћање’ Запорошке нуклеарке Украјини или успостављању над њом међународне контроле, сматрамо покушајем задирања у суверенитет и територијални интегритет Русије“, наводи се у саопштењу на сајту спољнополитичког ресора.
Истиче се да ће Русија наставити да „јача заштиту Запорошке нуклеарке и града Енергодара на начин да се Кијеву и његовим покровитељима које представља ‘колективни Запад’ да је наруше“.
Запорошка нуклеарка налази се на левој обали Дњепра у близини града Енергодара. У октобру 2022. године нуклеарна електрана је прешла у власништво Русије. Украјинска војска редовно гранатира град и територију оближње нуклеарке.
Кијев тврди да руске снаге гађају нуклеарку док су у ИАЕА у више наврата истицали да не могу да кажу одакле је гађан тај објекат.
Погледајте и:
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2024
РУСИЈА
Шеф ИАЕА: Потребна максимална уздржаност од војних активности око Запорошке нуклеарке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала