- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зашто је руске „авангарде“ немогуће пресрести

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРакетни систем "авангард"
Ракетни систем авангард  - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2024
Пратите нас
У интервјуу Дмитрију Кисељову, генералном директору „Русије севодња“ чији је Спутњик део, руски председник и Врховни главнокомандујући Оружаних снага Русије Владимир Путин, дотакао се руских Стратешких снага за обуздавање. Конкретно, Путин је говорио о суперсоничним ракетама „авангард“, које су већ део наоружања руске војске.
Председник је истакао да је овај систем фактички анулирао америчку противракетну одбрану, у коју је Вашингтон уложио огромна средства.
Руски лидер је први пут подигао вео тајне са „авангарда“, и низа других нових типова руског оружја у свом обраћању Федералној Скупштини још 2018. године. Тада су се многи западни аналитичари и војна лица према томе односили са извесном дозом скепсе, јер су се борбене могућности ових система чиниле превише невероватним.
Међутим, веома брзо, 2021. године, први пук, опремљен „авангардима“ је ступио на борбено дежурство.
Према доступним подацима, ракетни систем „авангард“ укључује два главна елемента.
Први је да је то интерконтинентална балистичка ракета која се лансира из силоса и која је одговорна за убрзање и лансирање бојеве главе на пројектовану путању. Првобитно се у улози носача бојеве главе користила проверена ракета још совјетске производње УР-100Х УТТХ, али овај комплекс ће надаље носити искључиво најновија „тешка“ интерконтинентална ракета РС-28 „сармат“.
Други елемент је хиперсонична клизна бојева глава.
Након убрзања и ослобађања из ракете, она изводи аутономан лет до циља предвиђеног мисијом и уништава га помоћу уграђене бојеве главе. Свака ракета-носач може имати до три такве бојеве главе.
Управо је бојева глава система најопаснија за противника. Зашто? До сада су бојеве главе (укључујући бојеве главе индивидуалног навођења) готово свих интерконтиненталних ракета у свету, које су лансирање у орбиту посредством ракете-носача, морале да лете до циља, иако и поред огромних брзина, али свеједно „пасивно“, поштујући објективне законе балистике.
Односно, теоретски, њихова путања се може израчунати и, уз мањи или већи степен вероватноће, пресрести. На пример, противракетним одбрамбеним системима, противваздушним навођеним ракетама на великим висинама, борбеним ласерима или чак може бити покушаја да се оборе ракетама „ваздух-ваздух“ са ловаца-пресретача.
Ракетни систем Авангард - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2023
РУСИЈА
Руски „метеорит“ који може да „збрише“ пола континента
Али, пред „авангардом“ је све то немоћно. Његова главна специфичност јесте што је то хиперсонична клизна навођена крстарећа бојева глава.
У принципу, њега апсолутно није потребно лансирати у орбиту, он може да лети у густим атмосферским слојевима на висини од неколико десетина километара брзином од око 27-28 маха (32.200 – 33.410 km/h), па чак и обавијен облаком плазме попут метеорита.
При кретању ка циљу свака бојева глава „авангарда“ активно маневрише, одступајући и бочно (до неколико хиљада km) и вертикално. Управљачки систем је способан да чак промени циљ бојеве главе у лету. Хиперсонична брзина, непредвидива путања и претходно недефинисана мета напада и чине да је бојеву главу „авангарда“ практично немогуће пресрести средствима противваздушне и противракетне одбране.
Према подацима доступних извора, бојева глава може да носи нуклеарно пуњење снаге од 800 килотона до 2 мегатоне. Али, чисто технички, „авангард“ може и да не садржи нуклеарну бомбу. На пример, ако је потребно погодити важан прецизан циљ, али је утицај осталих фактора уништења нуклеарног оружја у овом случају апсолутно непожељан.
Бојева глава која достиже степен загрејаности од 1600-2000 степени и која лети брзином већом од 30.000 km/h, способна је да само једним кинетичким ударом разбије мету у молекуле, остављајући само рупу која се топи и дими.
„Авангард“ је тежак близу две хиљаде килограма, a има домет већи од шест хиљада километара.
Погледајте и:
Лансирни систем Јарс - Sputnik Србија, 1920, 29.02.2024
РУСИЈА
Путин: Руске нуклеарне снаге у стању пуне борбене готовости - противници да запамте једну ствар
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала