- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски „метеорит“ који може да „збрише“ пола континента

© Фото : Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРакетни систем "Авангард"
Ракетни систем Авангард - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2023
Пратите нас
Хиперсонични систем „авангард“, кога руски председник упоређује са „метеоритом“ и „ватреном лоптом“, може да лети брзином од око 9 километара у секунди и у стању је да за само неколико минута „збрише“ непријатељску инфраструктуру, војне објекте и командне центре, а упарен са балистичком ракетом „сармат“ једним ударом може да уништи пола континента.
Руски експерти додају да је то једино оружје те врсте на свету, а Запад нема средстава да га заустави.
„Једино што Американци сада покушавају да ураде јесте да лансирају нове сателитске системе упозорења на ракетне нападе, који могу да виде не само лансирања балистичких ракета, него и блокова као што је ‘авангард’, али чак и ако региструју његов лет дуж трајекторије немогуће га је оборити постојећим системима противракетне одбране, између осталог, и због чињенице да има веома велику брзину... “, каже руски војни експерт Јуриј Кнутов.
Кнутов истиче да је „авангард“ моћно средство обздавања, а непријатељ мора да схвати да ће, у случају напада на Русију, узвратни удар бити разарајући.
„Дакле, ово је оружје ‘судњег дана’ које ћемо користити искључиво у критичној ситуацији, ако је постојање наше државе у реалној опасности. Дакле, у случају да непријатељ употреби нуклеарно оружје против наше земље ми имамо чиме да одговоримо и извршимо контраудар“, истиче руски експерт.
Чак и западни медији наводе да Запад нема чиме да се супротстави руском ракетном систему „авангард“, док руски стручњаци напомињу да Сједињене Државе у овој сфери далеко заостају за Русијом, једином државом на свету која има хиперсонично оружје.
© Russian Defence Ministry / Уђи у базу фотографијаРуски убојити ракетни систем фунционише тако да испаљени пројектил улази у одређену путању орбите, одваја се од хиперсоничног бојевог блока и без мотора, а захваљујући великој брзини и кинетичкој енергији креће ка циљу
Ракета авангард - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
Руски убојити ракетни систем фунционише тако да испаљени пројектил улази у одређену путању орбите, одваја се од хиперсоничног бојевог блока и без мотора, а захваљујући великој брзини и кинетичкој енергији креће ка циљу

Разарајућа ватрена лопта

Кнутов истиче да је ракетни систем „авангард“ јединствен у свету. Руски убојити ракетни систем фунционише тако да испаљени пројектил улази у одређену путању орбите, одваја се од хиперсоничног бојевог блока и без мотора, а захваљујући великој брзини и кинетичкој енергији креће ка циљу. „Авангард“ је у стању да испали ракету која развија брзину од oко 33.000 километара на сат, што значи да до Сједињених Држава стиже за само 15 минута, а до Велике Британије – за пет, тврде руски експерти.
При томе, температура на његовој површини достиже две хиљаде степени Целзијуса, због чега је обавијен слојем плазме – што га претвара практично у ватрену куглу, односно метеорит.
„Ово је заиста јединствено средство, које може да носи нуклеарне и конвенционалне бојеве главе. Због огромне кинетичке енергије систем ‘авангард’, чак и без употребе бојеве главе, у стању је да изазове непријатељу огромна разарања. Може да лети брзином од око 28 маха – то је метеорит тј. ватрена лопта прекривена плазмом“, наводи Кнутов.
Експерт објашњава да плазма потпуно апсорбује радарски сигнал и не види се, због чега је га непријатељски радари не могу уочити.
„Авангард“ је тежак близу две хиљаде килограма, a има домет већи од шест хиљада километара.
Први ракетни систем „авангард“ ушао је у употребу крајем 2019., а ове године у Оренбуршкој области још један пук је стављен на борбено дежурство.
За распоређивање ракетних система „сармат“, „авангард“ и „јарс“ током 2023. године у Русији су изграђена чак 592 високотехнолошка објекта.

„Авангард“ – средство обуздавања

„Авангард“ је био један од неколико напредних система наоружања које је представио руски председник Владимир Путин у марту 2018. Путин је систем назвао „непобедивим“, истичући да је способан за оштре маневре на путу до циља, што значи да је „потпуно нерањив на било које противваздушно и противракетно одбрамбено оружје“.
Рекао је и да његово стварање представља технолошки пробој упоредив са совјетским лансирањем првог вештачког сателита 1957. године – „Спутњик 1“.
Опремање Стратешких ракетних снага Русије системима са хиперсоничним ракетама ће знатно повећати њихове борбене способности. Дакле, систем „авангард“, који је у стању да лети у густим слојевима атмосфере и има интерконтинентални домет, даје Русији могућност гарантоване одмазде против агресора.
Када се креће према циљу, може да врши такозвано дубоко маневрисање, како бочно, тако и по висини. То га, тврди се, чини апсолутно нерањивим за све системе противваздушне и ракетне одбране.
Москва најављује да ће суперсоничним маневарским блоковима бити наоружани и мобилни комплекси руских стратешких нуклеарних снага, док у овом тренутку таквим блоковима је опремљен само „авангард“ - моћно стратешко оружје, које ће гарантовати безбедност Русије у наредним деценијама.
Русија је водећа нуклеарна држава у свету, а Москва нуклеарно оружје разматра искључиво као средство обуздавања, чија употреба представља крајњу и изнуђену меру.
У складу с тим, а упркос свим провокацијама Запада, Русија предузима све неопходне мере за смањење нуклеарне претње и покушава да спречи свако заоштравања односа које би могло да изазове војне сукобе, укључујући нуклеарне.
Ракетна проба крстареће ракете Буревесник - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2023
РУСИЈА
Руско оружје које је изазвало хистерију на Западу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала