- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Очекујемо да након 21. марта БиХ престане да буде колонија међународне управе /видео/

© Sputnik / POOL / Уђи у базу фотографијаМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2024
Пратите нас
Очекивања су да након 21. марта БиХ престане да буде колонија међународне управе, и да истог дана, сходно европским стадардима, нестане лажни високи представник, и да из Уставног суда оду стране судије, поручио је у Бечу председник Републике Српске Милорад Додик.
„Владавина права подразумева да стране потписнице бирају високог представника како би помогао у провођењу одлука, а потврђује га релевантна резолуција Савета безбедности“, рекао је Додик.
„Лажни високи представник Кристијан Шмит доноси одлуке о законима, што данас нигде у свету нема, те нагласио да Република Српска неће да живи у неуставној БиХ“, рекао је Додик.
Истакао је да је БиХ под принудном управом нелегалног странца и страних судија Уставног суда који доносе одлуке мимо Устава.
„Ми смо под управом. Када ту додате самозвано Веће за имплементацију мира, јасно вам је зашто би се сви у БиХ требали борити за њен суверенитет. Нећемо да живимо у неуставној БиХ“ поручио је Додик
Поручио је Република Српска за уставну дејтонску БиХ.

„Ми смо против неуставне и антидејтонске БиХ. Супротстављамо се одлукама нелегалних странаца који нећу законе. То требају донети три народа у два ентитета. Рекли смо да у тој неуставној БиХ нећемо да живимо“, поручио је Додик.

На панел дискусији о будућности БиХ учествују и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић и Нермин Никшић, лидер СДП-а.
Амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун рекао је у обраћању да је циљ скупа да се пошаље јасна порука о путу БиХ ка ЕУ, водећи рачуна о њеним специфичностима.
„БиХ је посвећена томе да буде део ЕУ, те је у БиХ неопходно градити политичке одлуке и договоре“, рекао је Бенцун, преноси РТРС.
Иначе, дипломатску академију у Бечу организовала је Амбасада БиХ у Аустрији о тренутној ситуацији и атмосфери у БиХ, као и о договору о низу реформи које морају бити спроведене с обзиром на одлуку о отварању преговора за статус чланства у ЕУ.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала