- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Српска не прихвата санкције према Русији, Америка се понаша као империја из неке комедије

© Sputnik / Александар МилачићЗастава Републике Српске
Застава Републике Српске  - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је на панел дискусији Дипломатске Академије у Бечу о будућности БиХ да је Европска унија одабрала погрешну политику када је реч о украјинско-руском сукобу.
"Председник Руске Федерације Владимир Путин је неко ко жели да помогне", навео је Додик и истакао да не прихвата рат, али и да нико из БиХ није укључен у сукобе између Украјине и Русије.
Поручио је да Српска не прихвата санкције према Русији и да верује да су циљеви појединаца максималистички, као и да се не виде напори да би се одржао мир.
"Европа нема препознатљивог европског лидера и свакако треба прво да реши своје проблеме. Европа коју ми видимо еуфорично, није таква, они треба прво да реше своје проблеме. Ја у томе не могу да учествујем. Ми јесмо део Европе, али нисмо тај део који одлучује", навео је Додик, пренела је РТРС.

Санкције САД због организације прославе приличе империји из неке комедије

Додик је поручио да увођење санкција људима због организације једне прославе приличи империји из неке комедије, а не озбиљној држави као што је Америка.
"То је смешно", истакао је Додик.
Он је навео да су САД објективно једина земља и дипломатија које могу бити незадовољне добијањем статуса кандидата, те зато ћуте и кажњавају људе због организације прославе, али, каже, никакве санкције не могу уплашити људе у Српској.
"САД у спољној политици имају империјални приступ. Нису ни прва нити последња глобална сила која се на тај начин понаша. Са друге стране, у унутрашњој политици САД имају врло комплексне, динамичне и проблематичне односе које можемо описати само као политичку кризу на ивици сукоба. У тој унутрашњој динамици политичке елите се служе санкцијама", навео је Додик.
Тако, додао је, једна институција бившем председнику САД забрањује да се кандидује на изборима, па онда друга институција ту санкцију скида итд.
"Нема разлике у томе како се делови америчке државе понашају према својим политичарима и како се понашају према нама. И треба да будемо поштени да то кажемо као што смо ми из Републике Српске поштени да кажемо да нас никакве санкције не могу уплашити", рекао је Додик.
Он је истакао да треба и поштеним америчким грађанима пожелити да што пре њихова држава изађе из таквог стања.
"Побогу, кажњени су људи јер су организовали један дан прославе. То вам је на нивоу тога да конзервативне елите блиске бизнису и либералном капитализму уводе санкције синдикатлијама јер организују прославу Првог маја и боре се за права радника. Толико је апсурдно", написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.
Он је рекао да нико није глуп и да је јасно зашто је одабран баш јучерашњи дан за то.
"БиХ је земља којом би империјални интереси желели да управљају из својих амбасада. Република Српска на то не пристаје. Нама могу управљати само од наших народа бирани представници. И баш на јучерашњи дан када ЕУ уручује извештај о нашем напретку ка ЕУ, најбољи у последњих десет година, ви се сетите да због прославе уводите санкције мојим сарадницима", навео је Додик.
Он је оценио да је и то питање за ЕУ која у постојећим међународним околностима дозвољава да њу често воде геополитички интереси ван Европе, пре него визија њених оснивача.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2024
РЕГИОН
Због Дана Републике Америка увела санкције сарадницима Милорада Додика
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала