Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић о уклањању табли на КиМ: Преживела је српска ћирилица векове, преживеће и малог тиранина

© Sputnik / Лола ЂорђевићПетар Петковић
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2024
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас, поводом уклањања ћириличних саобраћајних знакова на северу Косова и Метохије да премијер привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Курти не може да прекине нераскидиву везу Срба са својом државом.
"Може Курти да се обрачунава с ћириличким саобраћајним знаковима, али не може да прекине нераскидиву везу српског народа са њиховом државом! Онај који зна само за насиље, никад неће знати шта је миран суживот. Преживела је српска ћирилица векове, преживеће и малог тиранина", написао је Петковић на свом налогу на друштвеној мрежи Икс.

Српска листа: Куртијев режим показао да примат над правом има сила

Српска листа је, поводом уклањања ћириличних саобраћајних знакова на северу Косова и Метохије, позвала међународне представнике да јавно осуде овакво понашање и кршење права српског народа на свој језик, писмо, и право да користе топониме које су користили вековима уназад.
"Пре него што је званично и извршен упис одлуке о враћању земље манастиру Високи Дечани у катастар, након осам година чекања, режим Аљбина Куртија је дао одговор свима који су помислили да се променио и да жели да поштује права српског народа", саопштила је данас Српска листа.
Колико 24 сата касније, данас, на северу Косова и Метохије, противно споразумима и прописима које је донела сама Приштина косовске институције су на саобраћајним знаковима укинуле ћириличне називе српских места и општина на северу Косова и Метохије и поставили на првом месту албанизована имена српских села и градова, а на другом месту називе исписане латиницом, наводи се у саопштењу.
Иако чак и највиши правни акти Приштине гарантују право на српски језик и ћирилични алфабет, "Куртијев режим још једном показује да за њега права српског народа, обавезе из споразума и правила прописана законима који су у прилог Србима нису од значаја", као и да примат над правом има сила у том “најдемократскијем друштву” како он воли да каже, истиче се.
"Овај огољени националиста и Србомрзац у недостатку идеја и способности да учини било шта у корист Албанца, својски се труди да им испоручи чисту антисрпску хистерију продубљујући етничке поделе на овим просторима, у нади да ће тако стећи политичке поене и гласове на следећим изборима. Не схватајући да је својим поступцима затровао међуетнички простор као нико пре њега", наводи се у саопштењу.
Српска листа позива међународне представнике да јавно осуде овакво понашање и кршење права српског народа на свој језик, писмо, и право да користе топониме које су користили вековима уназад, те спрече Куртија и његово лудило да изазове хаос, јер му је, како истичу, то очигледна намера, и да врати ситуацију у пређашње стање.
"Време је за деловање, а не забринутости", закључује се у саопштењу Српске листе.
Радници на северу Косова и Метохије данас су у пратњи тзв. косовске полиције почели да скидају старе жуте саобраћајне знакове са именима насеља, које су биле исписане на српској ћирилици и да их мењају новим плавим знаковима, на којима су називи места прво исписани на албанском, па на српском језику, али на латиничном писму.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала