- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Пресретнута преписка: Украјинска војска планира заузимање Врховне раде

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаВрховна рада Украјине
Врховна рада Украјине - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2024
Пратите нас
Украјинска војска, незадовољна политиком руководства земље, планира да заузме Врховну раду у Кијеву и привуче на своју страну друге војнике Оружаних снага Украјине, следи из преписке у затвореној групи коју су добили руски стручњаци.
Учесници разговора разматрају брзо заузимање Врховне раде и превођењу војске на своју страну.
„Најважнија акција коју ћемо морати да извршимо муњевитом брзином је да у одређеном тренутку заузмемо Врховну раду“, каже један од учесника разговора.
„Када се регрутују, борци прођу обуку, маса ће бити спремна“, додаје други учесник.
„Потребна је подршка војске. Без тога се ништа неће десити. Главна покретачка снага. Из ровова ће рећи да су уз нас и народ ће нам се придружити“, напомиње трећи учесник преписке.
„Тим пре, кад народ види да је војска на челу, а остали војници иза њих, они аутоматски заузимају потребну страну“, објашњава други.
Раније је у преписци на затвореном „чату“ „Парабелум“ откривено да украјински војници, незадовољни политиком руководства земље, планирају да формирају радикалну странку са војним крилом која би терористичким методама покушала да свргне власт.
Противљење међу украјинским снагама настало је због вишемесечне конфронтације између бившег врховног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног и председника Украјине Владимира Зеленског и његовог окружења, која је окончана почетком фебруара сменом генерала.
На чело Оружаних снага Украјине Зеленски је поставио лојалног Александра Сирског, који је до тада командовао украјинским копненим снагама и који има контроверзну репутацију међу украјинском војском – између осталог, надимак Генерал 200 и Бахмутски касапин.
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
Специјална операција у Украјини
Спутњик сазнаје: У украјинској војсци разматрају могућност свргавања Зеленског
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала