- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Треба осудити кривце за експлозије на „Северним токовима“

© Фото : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtШведски брод за постављање цеви и пловила за подршку током полагања цеви гасовода „Северни ток 2“
Шведски брод за постављање цеви и пловила за подршку током полагања цеви гасовода „Северни ток 2“ - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2024
Пратите нас
Москва тражи да се пронађу и осуде кривци за експлозије на „Северним токовима“, изјавио је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.
„Потребно је, пре свега, да схватимо како да то урадимо. Требало би да се идентификују ти људи и да им се суди. Резултат истраге, којим ће се потврдити да су извршили диверзију на гасоводима, нас неће задовољити“, рекао је дипломата.
Он је истакао да су истраге Данске, Шведске и Немачке на гасоводима биле апсолутно безизгледне за Русију, јер су одбациле све покушаје Москве да се успостави билатерална сарадња.
Навео је и да су Шведска и Данска недавно прекинуле истрагу и подсетио да су се диверзије догодиле у данским територијалним водама.
Руски дипломата је додао да одсуство казне за починиоце нарушава обавезе Стокхолма и Копенхагена према Међународној конвенцији за спречавање бомбашких терористичких напада из 1997. године.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра 2022. године саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа исте године због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Погледајте и:
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2024
РУСИЈА
Главни руски обавештајац: САД и Британија припремају снаге за субверзивну делатност против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала