- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски тенк у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Макрон: Нисмо у рату са Русијом, али не смемо да дозволимо да победи; Експлозије у Харкову

Пратите нас
Специјална војна операција руске војске у Украјини, 750. дан. Настављају се борбе да више делова фронта. Руске снага напредују на северу ЛНР, док је на купјанском правцу уништено више складишта наоружања украјинске војске. Украјинске снаге настављају са ракетним нападима на Белгород.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:54 14.03.2024
У Украјини нема америчких војника који управљају противваздушним ракетним системима Патриот или било којом другом војном опремом, рекао је званичник Пентагона.
"Као што се сећате, Украјина је прошле године послала своје војнике у Сједињене Државе да прође обуку за руковање системима Патриот", рекао је представник америчке војске.
21:03 14.03.2024
Емануел Макрон се обратио Французима на два највећа француска телевизијска канала са објашњењима о сукобу у Украјини и размерама учешћа Француске у сукобу
Цео Макронов говор се сводио на једну формулацију: Не смемо дозволити да Русија победи. Главни цитати:
✔Ми нисмо у рату са Русијом, али да будемо јасни: не смемо дозволити да победе
✔Француска никада неће преузети иницијативу у војним операцијама у Украјини
✔Украјинска контраофанзива није ишла како је планирано. За Украјинце је тешка ситуација. Имају ограничен мобилизациони потенцијал, док је Русија велика земља.
✔Учинићемо све што је потребно да остваримо свој циљ. Да је Русија победила, живот Француза би се променио. Нећемо више имати сигурност у Европи
✔Русија је непријатељ. Режим Кремља је наш непријатељ. Али ми нисмо у рату са Русијом. Спремни смо да одговоримо на могућу ескалацију из Русије. Мир није капитулација Украјине
✔Наш нуклеарни потенцијал нам пружа сигурност
✔Бићемо спремни да донесемо неопходне одлуке да Русија никада не победи.
✔Ми нисмо ни у роману ни у серији!
✔Наша војна индустрија није опремљена за рат високог интензитета. Али ми смо повећали капацитет производње за три пута. Оружје ћемо производити и у Украјини, ближе фронту.
✔Ауторитет ЕУ биће нула ако Русија победи у рату. Не верујем да ће Путин стати после Украјине.
✔Производимо око 75 топова ЦАЗАР. Сви ће отићи на украјински фронт.
21:03 14.03.2024
Заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг, коментаришући иницијативу да се Кијеву помогне у виду кредита, истакла је да би Украјини било „веома тешко“ да врати новац.
Према извештајима локалних медија, републиканци у Представничком дому су припремили сопствену верзију плана помоћи Украјини у виду кредита или Ленд-лиза, а не давања помоћи, као што је до сада био случај.
„Земља попут Украјине, која пролази кроз рат... очигледно би веома тешко могла да отплаћује ове кредите“, рекла је Синг.
20:26 14.03.2024
Серија снажних експлозија одјекнула је у Харкову и региону, јављају медији. Мете напада - украјинска инфраструктура.
18:50 14.03.2024
Оружане снаге Украјине испалиле су током дана више од 200 пројектила и извеле више од 20 напада дроном на 10 округа Белгородске области, две особе су повређене, рекао је губернатор Вјачеслав Гладков.
18:15 14.03.2024
Руска страна је током специјалне операције стекла велико искуство у коришћењу свог најсавременијег наоружања и разрадила методе његовог коришћења у случају сукоба са САД и њиховим савезницима, изјавио је начелник Северне команде Оружаних снага САД и Здружене команде ваздушно-космичке одбране Северне Америке генерал Грегори Гијо.
„Упркос томе што стратешке способности Кине брзо расту, Русија данас остаје највећа војна претња нашој земљи“, сматра генерал.
По његовом мишљењу, „Русија је посвећена брзој модернизацији, задржава највећи арсенал стратешког и нестратешког нуклеарног наоружања и наставља да поседује импресиван потенцијал како би претила Северној Америци прецизним конвенционалним оружјем.
14:43 14.03.2024
Руске снаге убиле су 147 од 356 француских плаћеника који су стигли у Украјину за време специјалне војне операције, наводи се на Телеграму Министарства одбране Русије.
У саопштењу се напомиње да је укупан број плаћеника који су дошли у Украјину 13.387. Оружане снаге Русије убиле су њих 5.962. Највише плаћеника стигло је из Пољске – од 2.960 убијено је 1.497.
14:43 14.03.2024
Изнад Орловске области оборен је још један украјински дрон, саопштио је губернатор области Андреј Кличков.
12:54 14.03.2024
11:58 14.03.2024
Најновије са брифинга Министарства одбране Русије:
Руска војска одбила је на авдејевском правцу осам контранапада украјинске војске, противник је изгубио 410 војника и борбено возило пешадије „бредли“;
На доњецком правцу украјинске снаге су изгубиле 240 војника и три тенка;
На јужнодоњецком правцу руска војска одбила је три напада; Украјинска војска је у последња 24 сата изгубила 125 војника
Руска војска спречила је још један покушај украјинских снага да се пробију у пограничну област Русије код Сподарјушина;
Руска ПВО је за последња 24 сата оборила 136 украјинских дронова, бомбу „хамер“, четири пројектила „хајмарс“ и четири пројектила из система „град“;
Руска војска ликвидирала је до 195 украјинских војника који су покушали да уђу на територију Русије и пет тенкова;
На купјанском правцу руске јединице су заузеле повољније положаје и одбиле један напад украјинске војске
11:43 14.03.2024
Руска војска је одбила осам контранапада украјинских снага у претходна 24 сата на авдејевском правцу. Кијев је изгубио 410 војника, саопштило је Министарство одбране.
11:05 14.03.2024
Руска гарда, војска и пограничне снаге ФСБ воде борбу са припадницима украјинских диверзантских група које покушавају да продру у Курску област, саопштила је Гарда.
"Јединице Руске гарде учествују у одбијању напад непријатељских диверзантских група код села Тјоткино", наводи се у саопштењу.
Претходно је губернатор те области Роман Старовојт саопштио да су диверзантске групе прокушале пробој у Курску област али да их је руска војска спречила у томе.
10:04 14.03.2024
Губернатор Курске области Роман Старовојт је саопштио да украјинске диверзантске групе настављају са покушајима продора на територију области, али да их је руска војска спречила у томе.
08:43 14.03.2024
Мађарска, Малта и Луксембург су се изјаснили против коришћења средстава од замрзнуте руске имовине за куповину муниције за Кијев, пише лист „Политико“, позивајући се на извор.
Како је навео европски званичник, ове земље су свој став изнеле на састанку амбасадора ЕУ у среду.
Ова варијанта је „закомпликовала преговоре“, пошто је раније било договорено да три милијарде евра прихода иде на обнову Украјине.
08:12 14.03.2024
Украјинска војска наставља са нападима на Запорошку нуклеарку. Експлозивна направа бачена је на пет метара од складишта са горивом, саопштила је прес служба нуклеарке.
"Украјинска војска наставља да напада Запорошку нуклеарку и град Енергодар. регистрован је напад на кључне инфраструктурне објекте у оквиру нуклеарке. Експлозивна направа бачена је тик до ограде иза које се налазе резервоари са дизелом. Да је пала у резервоар то би имало трагичне последице", наводи се у саопштењу.
07:57 14.03.2024
Врховна рада Украјине - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2024
Специјална операција у Украјини
Пресретнута преписка: Украјинска војска планира заузимање Врховне раде
07:41 14.03.2024
Руска ПВО је током ноћи пресрела и уништила 14 украјинских беспилотних летелица изнад Белгородске (11) и Курске (3) области, саопштило је руско Министарство одбране.
07:29 14.03.2024
Руска војска уништила је комбинованим нападима неколико украјинских складишта са наоружањем у три насеља на купјанском правцу, рекао је потпуковник у оставци Андреј Марочко.
07:26 14.03.2024
Руска војска значајно је смањила "сиву зону" на сватовско-кременском делу фронта на северу ЛНР и напредују ка местима Јамполовка и Терни. Украјинске јединице усредсређене су на одбрану и изгубиле су иницијативу, рекао је потпуковник у оставци Андреј Марочко.
07:21 14.03.2024
Осам украјинских ваздушних циљева је оборено изнад Белгорода, али је једна особа погинула а шест је повређено, рекао је губернатор области Вјачеслав Гладков.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала