- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Један Србин „запечатио“ победу – други дао гол на Енфилду: Карабаг испустио чудо у Немачкој

© AP Photo / Giannis PapanikosАндрија Живковић
Андрија Живковић - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2024
Пратите нас
Фудбалери ПАОК-а направили су спектакл у Солуну победом над Динамом резултатом 5:1 у осмини финала Лиге конференција, а стрелац је био и Андрија Живковић. У Лиги Европе, Србија је такође имала са ким да се поноси, јер је Вељко Бирманчевић дао гол за Спарту против Ливерпула на Енфилду. На корак од највећег изненађења био је Карабаг против Бајера.
Сјајно вече приредили су како учесници Лиге Европе тако и учесници Лиге конференција, а посебно се издвојила утакмица из Солуна у којој је ПАОК имао не тако једноставан задатак.
Фудбалери Динама у Загребу су славили резултатом 2:0 па су тако вероватно са пуно самопоуздања отишли на гостовање, а тамо их је дочекао хладан туш.
У првих 20 минута фудбалери ПАОК-а упутили су ка противничком голу већ девет шутева, а најопаснији је био шут Андрије Живковића који ипак није завршио у голу. Међутим, српски фудбалер имао је важну улогу после само неколико минута.
Извео је корнер у 27. минуту, лопта је како је и сам желео стигла до Константиноса Кулијеракиса који је потом послао до Рахмана Бабе, стрелца првог гола.
Шест минута касније Петар Сучић је дао аутогол, а до краја првог полувремена ПАОК је имао сигурних 3:0 после поготка Брандона Томаса. У другом полувремену предност је смањио Арбер Хоџа, али се потом наставила доминација грчког тима.
Кулијеракис је затресао мрежу у 72. минуту, а потом је у 88. минуту досуђен пенал који је шутирао Андрија Живковић. Српски фудбалер био је прецизан и тако је са беле тачке погодио за коначних 5:1.
Још убедљивија победа виђена је у Лиги Европе где је Ливерпул победио Спарту резултатом 6:1, а једини гол чешког тима постигао је Вељко Бирманчевић.
За седам минута фудбалери Ливерпула постигли су четири гола! Дарвин Нуњез затресао је мрежу већ у седмом минуту, минут касније погодио је и Боби Кларк, да би већ у десетом гол дао и Мохамед Салах. Мали предах за Спарту трајао је само четири минута, а онда се у стрелце уписао и Коди Гакпо.
Примирили су се фудбалери Ливерпула после тога, а онда је уследио велики тренутак за Вељка Бирманчевића у 42. минуту. Српски фудбалер успео је да се избори са Ватауром Ендом и потом постине гол на Енфилду.
Утешио је Вељко Спарту, али Ливерпул се још није заситио па су тако у другом полувремену погодили и Доминик Соболсај и поново Гакпо.
Док је победник на Енфилду увелико био познат, то није био случај са утакмицом која се играла у Леверкузену. Карабаг је на домаћем терену претходно одушевио игром против Бајерна и у госте су стигли са нерешеним резултатом из претходног меча (2:2).
Очекивало се да ће фудбалери немачког тима то лако променити у другој утакмици, али онда је уследило изненађење. После мирних првих 45 минута, у другом је виђен прави спектакл.
У 58. минуту Абделах Зубир довео је Карабаг у предност, а потом је Бајер добио шансу да то преокрене када је у 62. минуту Елвин Кафаркулијев добио црвени картон. Међутим, тим из Азербејџана је са играчем мање у 67. минуту дошао до великих 2:0.
Марко Вешовић који је одиграо фантастичну утакмицу асистриао је Жунињу који је затресао мрежу за велику предност. Жереми Фримпонг је неколико минута касније смањио ту предност на 2:1.
Ипак и тај резултат одговарао је Карабагу који је био на корак од спектакуларне победе и вероватно највећег изненађења у Лиги Европе. Међутим у надокнади времена за пет минута је Патрик Шик постигао два гола и тако спречио Карабаг да дође до тријумфа.
Резултати Лиге Европе:
Ренџерс – Бенфика 0:1
Славија Праг – Милан 1:3
Виљареал – Мрсеј 3:1
Вест Хем – Фрајбург 5:0
Аталанта – Спортинг 2:1
Бајерн – Карабаг 3:2
Брајтон – Рома 1:0
Ливерпул – Спарта Праг 6:1
Резултати Лиге конференција:
Фенербахче – Ројал 0:1
Фиорентина – Макаби Хаифа 1:1
ПАОК – Динамо 5:1
Викторија Плзен – Сервет 1:0
Астон Вила – Ајакс 4:0
Бриж – Молде 3:0
Лил – Штурм 1:1
Макаби Тел Авив – Олимпијакос 1:6
Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2024
СПОРТ
Моћни Данил је у полуфиналу – Рус очитао лекцију Данцу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала