- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Епископ Антоније сахрањен у храму Светих апостола Петра и Павла у Москви

© Фото : Спутњику уступила СПЦЕпископ моравички Антоније
Епископ моравички Антоније - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2024
Пратите нас
Епископ моравички Српске православне цркве Антоније сахрањен је данас у храму Светих апостола Петра и Павла при Подворју Српске православне цркве где је 22 године служио као представник патријарха српског, при московском патријаршијском трону.
Патријарх московски и све Русије Кирил и патријарх српски Порфирије служили су данас у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви свету литургију и парастос епископу Антонију, викару патријарха српског и старешини Подворја Српске православне цркве у Москви.
Патријарх Кирил рекао је да је епископ Антоније био достојан представник Српске православне цркве који је свој живот повезао са Русијом и Руском црквом и који је волео руски народ.
Руски народ је волео и поштовао епископа Антонија као достојног представника братске српске цркве и чуваће сећање на њега, истакао је патријарх руски, објављено је на сајту Српске православне цркве.
Епископ Антоније преминуо је у Москви 11. марта у 54. години после дуге и тешке болести, а до 15. марта ковчег са његовим телом био је изложен у цркви Српског подворја посвећеној Светим апостолима Петру и Павлу.
Ковчег је јутрос постављен у Саборном храму Христа Спаситеља, а поред ковчега венце су положили патријарх Кирил и патријарх Порфирије.
Саслуживали су митрополити воскресенски Григорије, управник послова Московске Патријаршије и први викар патријарха московског и све Русије за град Москву, волоколамски Антоније, председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, казански и татарстански Кирил, архиепископи одинцовски и красногорски Тома и јегорјевски Матеј, епископ железногорски и лговски Пајсиј, као и епископи Српске Православне Цркве: бачки Иринеј, горњокарловачки Герасим, ваљевски Исихије, ремезијански Стефан, јегарски Нектарије и топлички Петар, пренео је Танјуг.
Богослужењу су присуствовали: председник Комитета руске Државне думе за имовину, земљиште и имовинске односе С.А. Гаврилов, изванредни и опуномоћени амбасадор Србије у Русији Момчило Бабић, министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну политику Србије Никола Селаковић, председник Српске народне партије Ненад Поповић, председник Међународне фондације за духовно јединство народа В.А. Алексејев, као и родбина и пријатељи почившег владике Антонија.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала