- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Већ се дими: Спрема ли се велики преврат усред Кијева

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаКијев
Кијев - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2024
Пратите нас
Није искључено да украјинског председника Владимира Зеленског са власти свргну украјинска војска или западне обавештајне службе. Питање је времена. Пожар још није букнуо, али се увелико дими, оцењују руски експерти.
Незадовољство у Оружаним снагама Украјине расте због смене бившег главног команданта Валерија Залужног, неуспеха војске на фронту, као и деловања Зеленског и новог главног команданта украјинске војске Александра Сирског, који је пре месец дана именован на ту дужност уместо Залужног, кога шаљу подаље од Кијева - у Лондон, где ће бити постављен на место амбасадора.
Стижу вести да је украјински председник покренуо чистку у војсци плашећи се побуне, а претходно је процурела у јавност и пресретнута преписка украјинске војске која, незадовољна политиком руководства земље, планира да заузме Врховну раду у Кијеву и привуче на своју страну друге војнике Оружаних снага Украјине.
Руски политиколог Дмитриј Журављов сматра да упркос незадовољству актуелном влашћу украјинска армија још није спремна да свргне Зеленског.
„Ниво незадовољства је очигледно висок, иначе не би било потребе да се мења врховни командант Оружаних снага Украјине. Али планови да се заузме Врховна Рада и привуку друга војна лица на своју страну доказује да то још није добро организована завера. Ако је завера добро организована онда никоме ништа не треба доказивати. Ако хоће да заузму Раду, па да тек онда убеде остатак војске то значи да још нису спремни за државни удар. Они тек почињу да размишљају о државном удару, то је очигледна чињеница. Једноставно, они су још ‘декабристи’ који хоће да изађу на трг, али не знају како све то да изведу. Кроз неко време ће наћи решење, а онда ће актуелна власт бити склоњена“, рекао је Журављов.
Украјина тренутно нема ниједног војног лидера који би могао да изврши насилно преузимање Врховне раде, након што је Залужни склоњен. Он је имао одређени ауторитет у војсци и популарност у народу – већу него Зеленски, али је након посете Викторије Нуланд Кијеву изгледа пристао оде из војске оде у дипломатију.
© AP Photo / Evgeniy MaloletkaСтижу вести да је украјински председник покренуо чистку у војсци плашећи се побуне
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2024
Стижу вести да је украјински председник покренуо чистку у војсци плашећи се побуне

Ако се може сменити командант, онда може и председник

Залужни је смењен из више разлога - после пропасти велике украјинске контраофанзиве са Зеленским је ушао у клинч око тога ко је крив за тај неуспех, а осим тога он је постао и изузетно опасан за украјинског председника, пошто га многи виде као алтернативу Зеленском. Томе у прилог иду и истраживања, која показују да би Залужни на изборима добро прошао, боље него актуелни председник Зеленски.
Има и оних који сматрају да је бивши командант и будући амбасадор продао своје саборце пристанком да напусти Украјину под британским гаранцијама. С друге стране, Зеленском то одговара, јер је удаљио Залужног и уклонио диркетну претњу, а опет га и даље држи на кратком повоцу. Окршај са Залужним украјинском лидеру је одговорао и како би скренуо пажњу јавности са неуспеха на фронту.
Зеленски је отказао одржавање председничких избора правдајући то ратним стањем, а заправо су избори били превелики ризик за њега, јер није више сигуран у своју победу.
Руски политиколог Јуриј Кот сматра да је украјински председник заправо ојачао своју улогу диктатора.

„С тачке гледишта диктатора, Зеленски ради све како треба – узурпирао је власт и схвата да никаквих избора не може бити, јер је то велико питање легитимитета његове власти, а он већ има отворени сукоб са Американцима. Једина снага која је могла да га уклони са власти је војска коју је водио Залужни, који је заиста припремао оружани удар“, каже Кот.

Због те претње Зеленски је деловао превентивно, ударио је први и удаљио је са функције Залужног, додао је политиколог.
Тренутно је у току чистка генерала и команданата - према списковима оних који су виђени како спремају државни удар. Не треба се чудити, Зеленски је заиста узурпатор и диктатор, и тек се укорењује... Људи га мрзе, али њега није брига за људе. Он има своје покровитеље - Лондон, а британска елита која му осигурава безбедност“, закључио је Кот.
Према мишљењу војних и политичких експерата, долази до чистке свих који су остали лојални бившем главнокомандујућем - Залужном. Један од оних који не жели да се помири са одласком команданта је градоначелник Кијева Виталиј Кличко, који сматра да је смена Залужног била велика грешка украјинских власти, које су своје интересе ставиле изнад интереса државе, док градоначелников брат, бивши боксер Владимир Кличко сматра да „ако може да се у рату смени главни командант, онда исто треба да важи и за председника“.

Зеленски се богати док војска гине

Има чак и украјинских политиколoга који критикују државно руководсто због уништавања украјинске војске зарад новца, јер преко руку Зеленског и његовог тима пролази сво оружје искључиво због корупционашких схема. Од самог почетка руске специјалне операције идеологија Зеленског се, како кажу, заснивала на следећем - ако украјинска војска победи онда ће се Зеленски позиционирати као велики стратег и војсковођа, а ако изгуби онда ће за то бити криви западни ментори који нису дотурали довољно оружја.
Другим речима, док војска гине, земља се руши, а обичан народ бежи преко границе кијевске елите се богате.
С обзиром да незадовољство у Украјини расте и то не само међу војском, него и у народу, многи стручњаци предвиђају да би могло доћи до „новог Мајдана“, али овог пута против актуелне власти. Припадници Оружаних снага Украјине су уморни и љути што кијевски режим практично присилно тера своје људе у смрт. Због тога је нагло повећан и број и оних који беже са положаја и предају се Русима. Расположење међу официрима је такође лоше, поготово што је Залужног заменио Сирски тј. „генерал – касапин“, који не размишља о губицима, већ прикрива сопствене тактичке грешке недељним сменама команданата борбених батаљона.
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
Специјална операција у Украјини
Спутњик сазнаје: У украјинској војсци разматрају могућност свргавања Зеленског
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала