Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Гујон: Погромом показано Србима да за њих нема места, тихи погром још траје

© Sputnik / Лола ЂорђевићАрно Гујон
Арно Гујон - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2024
Пратите нас
Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон изјавио је данас да је мартовским погромом на КиМ 2004. Србима са Косова и Метохије показано да тамо за њих нема места и нагласио да је тихи погром Срба и даље у току.
Гујон је за Танјуг рекао да је погромом "у неповрат отишао пројекат УНМИК-а да се направи мултиетничко, мултикултурално и функционално друштво на КиМ".
Подсетио је да је тај злочин остао без казне, и оценио да је затим "добио награду" тако што је тзв. Косово прогласило независност коју су, како је рекао, одмах признале водеће западне земље.
"И то је изузетно лоша порука за цео свет", поручио је Гујон.
Онје истакао да је погром био "веома организован", јер је у њему "у једном малом Косову", учествовало 50.000 људи.
"Сви они нису били део ОВК. То значи да је свака породица дала људе као борце, а да је остатак људи подржавао те борце и сви су ћутали. И онда видите да заправо за Србе у таквом окружењу и пре тих погрома, а поготово после њих, нема много наде да ће бити места за њих, да ће моћи ту да живе", казао је Гујон.
Навео је да је погром настао на основу лажне вести да су се три албанска дечака удавила код Митровице зато што су их напали Срби, а да су три локалне телевизије у Приштини подгревале атмосферу и додавали уље на ватру.
"Прочитао сам податак да је 12 минута трајао тај извештај о наводној кривици Срба, а да је 30 секунди било дато УНМИК-у за представљање свега онога што се заправо десило. Онда изврше етничко чишћење и добију независност", рекао је Гујон.
Он је указао на то да и данас, када се зна истина, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти објављује да су Срби криви због утапања три албанска детета код Митровице, што је лаж.
Гујон се пита са којом намером Курти тврди да су Албанци затим покренули мирне демонстрације, а да су их Срби нападали, чиме, како истиче, опет прави потпуно лажну слику и поново креира антисрпску реторику у јавности.
"Тихи погром Срба је у току. То је њихов циљ, од самог почетка. И сви то знају. Само има оних који имају храбростида о томе говоре, а има и оних којима то одговара и који се праве да се то не дешава. Али сви знају. И они нису то крили. То је њихов циљ од самог почетка. Чисто албанско Косово, које желе сутра да припоје Великој Албанији. И то је проблем, не само за Србију, још једном, за целу Европу. А зашто сви у Европи ћуте о томе?", пита Гујон.
Додао је да је изненађен што невладине организације у Европи на данашњи дан нису издале ниједно саопштење, нити објавили ни један твит поводом 20 година од последњег погрома у Европи.
Гујон наглашава да до мартовског погрома на КиМ 17. марта 2004. нигде у западној јавности нису приказивани Срби као жртве.
"Тек од тада, 17. марта 2004., први пут у западној јавности можемо да чујемо и да видимо слике погрома, слике где су Срби жртве и где се говори јасно и јавно о етничком чишћењу. Моја породица се увек осећала блиском са Србијом, била је погођена неправдом која је Србима начињена бомбардовањем 1999. и били смо позитивно изненађени што први пут у дневнику на ТФ1 можемо да гледамо истину и да чујемо први пут истину", рекао је Гујон Танјугу.
Додао је да су се тада први пут чуле осуде људи из међународне заједнице, али и истиче да, осим осуде, ништа нису урадили.
"Било је тада 30.000 војника КФОР-а на КиМ и нису могли да спрече то организовано насиље. Нису успели да спрече те злочине, паљење цркава, манастира, кућа, протеривање Срба. У то време било је не знам колико обавештајних служби. Како је могуће да нису знали, да нису предвидели то?", запитао је Гујон.
Он је истакао да их је то у Француској јако погодило, зато што је тај злочин био, како је рекао, злочин против једне цивилизације.
"Када су запалили Богородицу Љевишку у Призрену, која је стара колико и Нотр Дам у Паризу, тада су многи, не само у Србији, већ и у Француској, плакали због тога. Зато што су знали да је то део хришћанске цивилизације која нестаје заувек. И да то припада целом човечанству. И да морамо и ми да се боримо и да покажемо солидарност према тим храбрим Србима који су били савезници Француске и Француза одувек", поручио је Гујон.
Истакао је да је тада са својим братом Бертраном дошао у Србију и остао до сада.
Замољен да прокоментарише то што Албанци присвајају српску културну баштину, Гујон је одговорио да ће Албанци оно што нису могли да избришу динамитом, ватром, насиљем и булдожерима, сад покушавати да присвоје.
"Зато што је једини циљ да избришу српско присуство, српско памћење са КиМ. Нису успели насиљем, покушавају ревизионизмом. И морамо томе такође да се супротставимо. Улога Српске православне цркве је ту огромна и то раде годинама", рекао је Гујон.
Погром Срба на Косову 17. марта 2004. год - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2024
СРБИЈА
Протерано 4.000 Срба, уништено 1000 цркава и кућа: Две деценије од погрома на Косову и Метохији
ДРУШТВО
У Косовској Митровици и Грачаници обележено 20 година од мартовског погрома
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала