- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић на полагању камена темељца јапанске фабрике у Инђији: Довешће нове инвеститоре у Србију

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆПредседник Србије Александар Вучић на церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике јапанске компаније ЈФЕ Схоји Србија
Председник Србије Александар Вучић на церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике јапанске компаније ЈФЕ Схоји Србија - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је на церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике јапанске компаније ЈФЕ Схоји Србија у Инђији, која ће производити језгра мотора са широким спектром примене, да је реч о веома важној инвестицији.
Поред тога што ће фабрика користити најновију технологију, компанија ће довести и нове јапанске инвеститоре у нашу земљу, додао је Вучић и нагласио да је инвестиција ЈФЕ Схоји за нас веома важна.
"И нисам ово ја рекао, ово ми је у неколико наврата поновио амбасадор Јапана у Београду - да је ова инвестиција можда важнија чак и од неких других, на изглед, већих јапанских инвестиција, јер ова јапанска инвестиција ће довести и нове јапанске инвеститоре", навео је Вучић.
Казао је да је та јапанска компанија изузетно важна у том ланцу снабдевања која производи део - ламинацију за моторе без чега, на пример, електрични мотор не може да иде.
"Са најновијом технологијом овде ће да никне фабрика од 18.000 квадратних метара. Огромна фабрика у којој ће радити више од 100 људи. Али ће та инвестиција довести и нове снабдеваче, и верујем када будемо успели са Европљанима да договоримо све око 'зелених трака' и ПЕМ конвенције и свега другог у будућности и неке од најважнијих произвођача и у ауто-индустрији", рекао је Вучић.
Навео је да је веома важно и то што ће нека наша деца и неки наши млади људи научити у оквиру дуалног образовања шта је то ламинација коју прави јапанска компанија.
"Јер они, захваљујући и нашем програму и ономе што смо заједно радили са нашим јапанским пријатељима, похађају сада посебне курсеве у оквиру школа дуалног образовања. И ја сам поносан што смо то у Србији у стању да урадимо. И ти људи постају наш ресурс и постају наше богатство за будућност. И то је за нас од изузетног значаја. Овде ће бити запослено између 100 и 150 људи, али ће нам то донети много нових, добрих вести. Улагање је 51 милион и 38.000 евра укупно. Од тога је Република Србија помогла са два милиона и 857.000 евра", рекао је Вучић.
Поручио је да све што јапанској компанији буде потребно од инфраструктурних радова до свих других ствари у којима може држава да помогне да ћемо увек изаћи у сусрет и у сваком тренутку.
"Када обавестите у року од најкасније три сата, уколико сам негде у авиону, ја се јављам и одговарам на свако питање и на сваку потребу ваше компаније. А моји сарадници морају много пре него што се ја јављам. Тако да не сме да се догоди да имате било какав проблем у нашој земљи", нагласио је Вучић.
Каже да је 2016. године у Инђији било запослено 23.000 људи.
"Данас је у Инђији запослено 32.000 људи. Готово 50 одсто више људи је и формално запослено у Инђији данас него што је било пре само осам година. Је ли то велики резултат? Ја мислим да је добар и важан резултат. Може ли увек боље, могу ли просечна примања да буду већа? Закључно са децембром прошле године просечна плата је била 768 евра, пре тога је била 2012. у децембру 331 евра. Је ли то довољно? И даље није, али је много боље него што је било", навео је Вучић.
Каже да има свега 1.200 људи који нису запослени у Инђији.
"Ја сам у Јапану приликом своје посете, када сам имао 40 година, много тога научио о радној етици и о њиховом приступу у животу и изузетно се радујем доласку сваке нове јапанске компаније у нашу земљу. Поносан сам на чињеницу да је после 1980. године први који је посетио нашу земљу био недавно преминули Шинзо Абе. То ми је била таква част и много тога сам научио од њега и видео са каквим поштовањем је третирао нашу земљу да никада ту посету нећу заборавити", рекао је Вучић.
Нагласио је да смо у односу на 2012. годину 20 пута увећали наш извоз у Јапан, као и да има простора да буде увећан 200 пута.
Нека живи српско-јапанско пријатељство, поручио је Вучић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала