- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нова врста рата: САД и НАТО развијају технологије „менталне доминације“

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаСАД, НАТО
САД, НАТО - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2024
Пратите нас
Војни стручњаци САД и НАТО почели су да воде ментални рат са потпуно новим врстама наоружања, пише саветник министра одбране Русије Андреј Иљницки за часопис „Арсенал отечества“.
По његовим речима, данас се природа и садржај војних операција радикално мењају, па пораз менталне сфере противника постаје важнији од контроле његових територија.

„Ментална сфера постаје област операција НАТО, односно њихов најважнији оперативни домен. Војници САД и НАТО су добили задатак да пређу са информационе на когнитивно-психолошку доминацију као одлучујући фактор коначне стратешке победе над непријатељем“, наводи Иљницки.

Како је истакао, нове технологије когнитивно-менталне доминације развијају се на универзитетима Харвард и Принстон, у Команди за цивилне послове и психолошке операције америчке војске, Центру за иновације НАТО-а и Заједничком центру борбених дејстава у области информационих операција Министарства одбране САД.
Такође истиче да је у условима оваквог цивилизацијског рата са Западом руском друштву потребан заједнички поглед на свет и идеологије, односно духовни, вредносни темељи руске политике морају бити примарни.
„У оквиру цивилизацијског приступа, свођење проблема очувања културно-историјског/менталног простора Русије на информациону безбедност је већ застарео приступ који Русији неће обезбедити стратешку иницијативу. Да бисмо победили у цивилизацијском сукобу са Западом, потребно је да се изради и усвоји Стратегија психолошке безбедности Русије“, закључио је Иљницки.
Главни уредник часописа „Арсенал отечества“ Виктор Мураховски појаснио је за Спутњик да су главни инструменти САД у борби за своју хегемонију у менталном рату деградација и неодговорност. Они се индукују у државама и друштвима која су мета агресије. Конкретно, у земљама се изазива деградација политичке класе.
По његовим речима, ради се пре свега о брисању националне историје или културе, што доводи до неодговорности према прошлости, а други инструмент је имитација легитимне власти, што доводи до неодговорности према друштву, према садашњости.
Погледајте још:
Вашингтон, америчке заставе - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
Министарство одбране: Америка покренула ментални рат против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала