- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић на самиту у Бриселу: Без нуклеарне енергије нећемо бити у стању да преживимо

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србију све већа лењост по питању ископавања угља, неопходност да се одричемо фосилних горива, нуклеарне енергије, зелене енергије ставити у позицију да ће морати да мења законске норме и навике.
Он је, уочи почетка Међународног самита за нуклеарну енергију у Бриселу, рекао и да ће Србија морати и да доводи људе из иностранства јер нема довољно стручњака у тој области.
"Данас је важно да ми разумемо у коликом смо заостатку и како смо погрешне одлуке доносили у претходних 35 и 40 година и значај који се придаје овом самиту нама указује на то колико ће нам струја недостајати у будућности. Да то поједноставимо - без нуклеарне енергије ми нећемо бити у стању да преживимо и долазак вештачке интелигенције, ни електричних аутомобила", рекао је Вучић и указао и на све већи значај зелене енергије.
Нагласио је и да ћемо морати да обезбедимо значајне финансијске средства у будућности, да бисмо све то могли да направимо.
На првом самиту о нуклеарној енергији у Бриселу, који организују Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) и Краљевина Белгија, учествоваће и председник Вучић.
Окупиће се делегације из 30 земаља, представници индустрије, шефови истраживачких центара, стручњаци, као и представници цивилног друштва, преноси Танјуг.
Светски лидери ће се окупити у Бриселу како би истакли улогу нуклеарне енергије у смањењу употребе фосилних горива, јачању енергетске сигурности и подстицању економског развоја.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала