- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Западни медији: Русија ставила Европу пред тежак избор

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаЛого ЕУ на згради седишта Европске комисије у Бриселу
Лого ЕУ на згради седишта Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2024
Пратите нас
Војни сукоби на европском тлу и спорови са САД открили су „рупе“ у војном потенцијалу Европе, а чак и уколико власти тих земаља ставе војну потрошњу као приоритет, биће потребне године да се празнине попуне, пише лист „Вол стрит џурнал“.
Како се наводи, лидери Европске уније, који се данас састају, планирају да реше проблем одбрамбених слабости блока и да се позабаве питањем проширења одбрамбене индустрије.

„Јачање безбедности Европе захтеваће повећање расхода на одбрану у тренутку када многе земље смањују буџете како би се избориле са високим нивоом дуга и слабим економским растом“, наводи се у чланку под називом „Руска претња ставља Европу пред избор: јачање одбране или заштита социјалне потрошње“.

По мишљењу неких политичара и стручњака на које се лист позива, трошкови стварања поуздане одбране толико су високи да би угрозили социјални модел Европе који је формиран након Хладног рата.
Према анализи Међународног института за стратешке студије из 2019. године, „Европи ће бити потребно најмање 20 година да оформи европске снаге које ће бити способне да без учешћа САД одбију руски напад на Литванију и околна подручја Пољске“, пише лист.

„Све се своди на политичку вољу у комбинацији са способношћу да се јавности објасни шта тачно треба да радимо. Што сте ближе Русији, то је лакше да се то уради“, тврди директорка за Северну Европу у Атлантском савету Ана Висландер.

Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала