Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Завршена Дачићева посета Москви

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Уђи у базу фотографијаИвица Дачић у Москви на састанку са Лавровом
Ивица Дачић у Москви на састанку са Лавровом - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2024
Пратите нас
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић завршио је данас посету Москви, где је боравио на позив руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова.
Њих двојица су се састали у вили Спиридоновки, где су разговарали о економској, политичкој и другим облицима сарадње, ситуацији на КиМ, Балкану, али и у читавом свету.
Дачић је такође Лаврову честитао 74. рођендан и уручио му поклон.
Српски шеф дипломатије је рекао да је одржавање седнице Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на КиМ и даље под знаком питања.
"Постоје најаве западних земаља које поручују да не долазимо беспотребно јер седнице вероватно неће бити. То значи да би могле да иницирају гласање о процедури. Занимљиво је да неће да иницирају сада, већ непосредно пред седницу. Да ли су то међусобне жаоке које упућују једни другима ми не можемо да знамо, али ћемо се свакако припремити за седницу", рекао је Дачић.
Он је Лаврову захвалио на чврстом ставу Русије када је реч о јужној српској покрајини.
Односи двеју земаља заснивају се и на високом нивоу међусобног поверења између председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина, истакао је Дачић и оценио да је потребно продужити уговор о гасу који траје до 2025. године.
Уследио је састанак са министром економског развоја Руске Федерације и копредседавајућим руског дела Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Максимом Решетњиковом.
Договорено је да седница Комитета буде одржана на јесен у Москви.
Дачић је додао да је договорено и да Решетњиков током јуна дође у Србију како би биле обављене припреме за одржавање састанка комитета, који се није састао од 2021. године, и како би се видело у којим све областима Србија И Русија могу да раде како би унапредиле међусобну сарадњу, пре свега у енергетском сектору, као и сарадњу везану за железнице.
Том приликом Дачић се накратко осврнуо на изјаву главног известиоца за пријем тзв. Косова у Савет Европе, Доре Бакојани, да ће заштита српске мањине на Косову и Метохији бити боља ако Приштина постане чланица Савета Европе.
"Приштина већ 11 година избегава да спроведе своју међународну обавезу и формира ЗСО. Они уопште не испуњавају ни мерила, ни критеријуме. Да не причамо о статусном питању, а то је да нису чланица Уједињених нација. Просто је невероватно да неко ко је био министар спољних послова може да да такву изјаву", рекао је шеф српске дипломатије.
Своју дипломатску мисију у руској престоници Дачић је наставио на фудбалском стадиону "ВТБ Арена". Он је у друштву Сергеја Лаврова гледао пријатељску утакмицу између репрезентација Русије и Србије.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала