- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Да ли се цепа океанско дно: Шта је значило скоро 2.000 земљотреса у једном дану

© Depositphotos.com / DestinacigdemСеизмограф
Сеизмограф - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2024
Пратите нас
Скоро 2.000 земљотреса уздрмало је обалу Канаде у једном дану, што би могао да буде знак да се океанско дно цепа и да би ускоро могло да дође до настанка нове коре након избијања магме.
Рекордна активност земљотреса на обали острва Ванкувер наговештава рађање нове океанске коре, пише Лајв сајенс.
„Ови земљотреси не представљају опасност по људе. Релативно су слаби и удаљени су око 240 километара од обале Ванкуверског острва. То је место где има више хидротермалних отвора и налази се на Де Фукиној плочи, где се шири океанско дно. Гребени усред океана обично не успевају да произведу тако јаке земљотресе, не много изнад пет степени. То неће да покрене „велики земљотрес“ у зони субдукције“, рекла је Зои Краус, докторанд поморске геофизике на Универзитету Вашингтона.
Земљотреси су научно занимљиви јер откривају детаље о томе како се цепа океанско дно и формира нова кора, додала је она.
Истраживачи су 6. марта забележили 1.850 земљотреса у једном дану.
„Већина њих била је слабија од једног степена, али је занимљиво што то омогућује да пратимо шта се дешава, где се океанско дно цепа и где се ствари померају“, рекла је Краусова.
Како је навела, највероватнији разлог за потресе је то што је морско дно растегнуто до максимума, што је изазвало велики стрес. На локацији Ендеавоур ово се дешава када се плоче раздвоје за око 3,3 стопе (1 метар), а стрес се на крају смирује када се магма уздигне у истањену кору и охлади.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала