- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Рекордан профит банака у Црној Гори због раста камата и накнада

© Фото : Pexels/Photo by Markus Spiske Еври
Еври - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2024
Пратите нас
Комерцијалне банке у Црној Гори, њих 11, оствариле су прошле године према подацима Централне банке (ЦБЦГ) добит у износу од 146 милиона евра, што је за 62,7 милиона евра, односно 75,26 одсто, више у односу на крај 2022. године.
Из врховне монетарне институције саопштено је да је свих 11 банака исказало позитиван резултат, преносе „Вијести“.
У 2023. години дошло је до раста камата на кредите за грађане и привреду у Црној Гори, због раста међународне референтне каматне стопе за европску валуту еурибор, али и повећања накнада и провизија банака за грађане и привреду на платни промет, картично и банкоматско пословање и друге услуге.
Све ово је утицало на високи профит црногорских банака, напомињу из ЦБЦГ.
Европска централна банка (ЕЦБ) је пре две године покренула раст референтне каматне стопе у склопу мера против инфлације, али је крајем прошле године саопштено да ће у 2024. престати са овим мерама јер је инфлација у државама еврозоне заустављена, а да је сада са нижим каматним стопама потребно подржати потрошњу и економски раст.
Представници банака у Црној Гори најавили су прошле недеље, након састанка са новом гувернерком ЦБЦГИреном Радовић да ће до краја марта ове године понудити ниже каматне стопе на кредите грађанима.
Гувернерка је тада казала да је, у циљу очувања животног стандарда грађана ЦБЦГ покренула, а пословне банке подржале иницијативу, за снижавање каматних стопа на кредите.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала