- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Терористички напад у Москви – део операције иза које стоји западна логистика

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаОдавање почасти жртвама терористичког напада у Москви.
Одавање почасти жртвама терористичког напада у Москви. - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2024
Пратите нас
Терористички акт у Москви је само наставак хибридних операција које су се догодиле током председничких избора у Русији када су спољним притисцима и нападима покушали да поремете гласање, што је имало војни, терористички, привредни, медијски и многе друге аспекте, каже за Спутњик професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији.
У нападу на „Крокус сити хол“ у ком је смртно страдало више од 100 људи не може се говорити да су извршиоци исламски фундаменталисти и „исламска држава“, мада то многи медији и центри са Запада стављају у први план, вероватно да би се том причом прикрила њихова и делатност украјинских безбедносних служби, истиче Ковач.

Исламисти реализатори, логистика западна

„Искрено, више верујем да су исламски терористи само реализовали тај терористички акт а да је замисао, припрема, логистика и све остало у домену неколико западних обавештајних и безбедносних служби, пре свега мислим на британске и америчке, а у сарадњи са украјинском службом безбедности. Мислим да су те припреме биле вишемесечне у свим детаљима, да је претходно испитиван и истраживан објект терористичког напада и да су сходно томе извршене и припреме група, избор људства, правац убацивања и правац повлачења тих терориста.“
Нажалост, десило се да су страдали само цивили као што је уобичајено у терористичким актима, каже Ковач и додаје да није случајно изабран ни објекат јер је реч о тржном центру у ком се никад не може подићи висок степен безбедности и контроле људи који га посећују.
Начин извршења терористичког акта, одлука да из подрума прво неутралишу људе из обезбеђења а да онда иду у небрањени простор, односно концертну дворану, такође је очекивана, сматра Ковач.

Непримерена реакција Украјине

Интересантно је да су терористи имали толико времена да већи део њих неометано напусти простор око тржног центра, јер је логично било очекивати тренутну или благовремену блокаду простора у ужем делу града како не би дошло до њиховог изласка ван територије Московске области, истиче Ковач.
„Што се тиче политичке поруке, видимо да је реакција украјинских политичких представника непримерена и да их западни медији аутоматски стављају у заштиту тако што искључују било какву умешаност Украјине, а неспорно је да је Украјина у све то укључена у извршном смислу. Али политички налогодавци сигурно нису само из Украјине. Верујем да ће руске службе безбедности преко ухапшених моћи да дођу до политичких налогодаваца овог терористичког чина и да ће за то адекватан одговор добити не само извршиоци, него првенствено они који су осмислили и били налогодавци овог терористичког акта.“
Према Ковачу, овакви терористички акти утичу на безбедност целог света јер покрећу терористичку спиралу широм планете. Ако се утврди да је било која од безбедносних и обавештајних структура Запада укључена у планирање терористичког напада или је била инспиратор или налогодавац, онда ће то у многоме угрозити мир у свету, а посебно у Европи и веома ће утицати на даљи ток украјинске кризе.
„За очекивати је да ако се утврди да је и Украјина заједно са обавештајним центрима са Запада била укључена да ће руска војска имати већи мотив да не буде баш толико болећива према украјинским снагама. До сада је руска страна говорила да је то Специјална војна операција као што и јесте била, а ако се установи да је украјинско политичко и војно руководство стајало иза овог акта, онда можемо доћи у ситуацију баш правог рата на украјинској територији. Или до његовог ширења на суседне територије уколико се непосредно укључе снаге појединих земаља НАТО.“
А очигледно је да су неке земље НАТО, попут Француске расположене да дају своје контингенте који би ушли на територију Украјине, закључио је Ковач.
У нападу на посетиоце концерта у Москви који се догодио у петак увече, најмање 133 особе су убијене, а претпоставља се да ће та бројка и даље расти. ФСБ Русије је саопштио да је у близини руско-украјинске границе приведено 11 људи, укључујући четворицу терориста. Грађани у редовима чекају испред болница и домова здравља како би дали крв.
Погледајте и:
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2024
РУСИЈА
Путин: Платиће свако ко је одговоран за терористички напад /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала