- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макрон: Запад спреман да одговори на сваки напад од стране Русије

© AP Photo / Gonzalo FuentesПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2024
Пратите нас
Запад ће подржавати Украјину онолико интензивно колико буде потребно од свих могућих напада Русије, рекао је француски председник Емануел Макрон.
„Створио сам стратешку двосмисленост и све више земаља је подржава... И више не говоримо да ћемо само подржавати Украјину онолико дуго колико буде потребно, ми званично кажемо да ћемо је подржавати онолико интензивно колико буде потребно, што значи да смо спремни да одговоримо на сваки напад од стране Русије“, рекао је Макрон на прес конференцији по завршетку самита ЕУ у Бриселу.
Француски председник је додао да многи на Западу верују да се Русија неће наводно зауставити на Украјини.
„Ако неко мисли да ће се Русија зауставити на Донбасу и Криму, греше. И сви то мисле. Амерички председник је пре неколико дана рекао нешто слично: ко верује да ће се они зауставити? Зато и даље позивам све нас да добро размислимо. Ако тако мислимо, ако видимо шта се дешава онда немамо никаквог интереса да чекамо уместо да дамо пропорционални одговор“, додао је француски председник.
Раније је директор руске Спољнообавештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин изјавио да Француска већ припрема војни контингент за слање у Украјину и да ће он у првој фази бројати 2.000 војника. Министарство оружаних снага Француске демантовало је информацију на друштвеној мрежи Икс“.
Портпарол Министарства иностраних послова Марија Захарова иронично је на свом Телеграм каналу прокоментарисала деманти француског Министарства о присуству француских војника у Украјини, упитавши да ли су се то француске власти поново одрекле сопствених грађана.
Макрон је крајем фебруара изјавио, након конференције о подршци Кијеву, да су лидери западних земаља размотрили могућност слања војске у Украјину, али да не постоји сагласност по том питању, као и да ништа није искључено у зависности од развоја ситуације.
Након тога, министар одбране Себастијан Лекорно изјавио је да не може бити речи о слању војника са циљем учешћа у сукобима у Украјини.
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2024
Специјална операција у Украјини
Орбан о слању западне војске у Украјину: Вероватно за два-три месеца
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала