Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Русија: НАТО интервенција на СРЈ била је чин грубог кршења међународног права

© Фото : видео скриншот/Јутјуб/KTV TelevizijaНАТО агресија 1999. године
НАТО агресија 1999. године - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2024
Пратите нас
Поводом 25. годишњице од НАТО агресије на СР Југославију, министарство спољних послова Руске Федерације је подсетило да је Русија одмах осудила војну агресију северноатлaнтске алијансе уз оцену да је реч о грубом кршењу међународног права.
"Како је тадашњи руски премијер Јевгениј Пимаков рекао - напад НАТО није био само агресиван ударац некој земљи већ и удар на цео светски поредак који је успостављен после Другог светског рата", наводи се у саопштењу објављеном на Телеграм каналу руског МСП.
За 11 недеља бомбардовања која су почела на данашњи дан 1999. године, НАТО је на СР Југославију испалио 3.000 крстарећих пројектила, бачено је 80.000 тона бомби, укључујући касетне гранате и муницију са осиромашеним уранијумом, подсећа се у саопштењу руског МСП.
"Према подацима српских власти, током варварских бомбардовања погинуло је око 2,5 хиљада људи, укључујући 89 деце. Повређено је 12.500 хиљада становника и уништено 1.500 насеља. Процењена материјална штета варира од 30 до 100 милијарди долара", наводи руско министарство.
Истиче се да је војна операција САД и НАТО против званичног Београда предузета без одобрења Савета безбедности УН, под изговором заснованом на неоснованим оптужбама да су власти СР Југославије извршиле "етничко чишћење" у српској аутономној покрајини Косово и Метохија, што је наводно изазвало хуманитарну катастрофу у региону.
"Пре 25 година, НАТО авиони су показали свету шта заправо значи тзв. хуманитарна интервенција, термин који је користило руководство Сједињених Држава и НАТО за ракетне нападе и бомбардовање војних и цивилних циљева Савезне Републике Југославије, чије је руководство, у циљу очувања јединства земље, било принуђено да води оружану борбу против албанских сепаратиста на КиМ", наводи се у саопштењу министарства спољних послова Руске Федерације.
Спомен-крипта новим косовским јунацима у храму Светог Василија Острошког у Нишу  - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2024
СРБИЈА
НАТО агресија, 25 година после: Откривена спомен плоча новим косовским херојима
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала