- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Митрополит Јоаникије служио помен жртвама терористичког напада у Москви: Ова жалост је и наша жалост

© Фото : Спутњику уступила Митрополија црногорско-приморскаМитрополит Јоаникије
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Пратите нас
Митрополит Јоаникије служио је у подгоричком Саборном храму помен жртвама терористичког напада у Москви. Помену је присуствовао и Његова екселенција амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников.
Након одслуженог помена митрополит Јоаникијесе обратио окупљенима, а Митрополија је на свом сајту објавила његово обраћање у целости:
„Сабрали смо се овдје у овоме светоме храму, драга браћо и сестре једним тужним поводом да обавимо помен дјеци која су без икакве своје кривице невино пострадала од терориста у престоном граду Москви.
Ваша екселенцијо, господине амбасадоре,
Примите од свих нас искрено саучешће у овој великој жалости која је снашла руски народ и руску државу. Али, ова жалост је и наша жалост. Изгинули су православни хришћани и то највише дјеца и омладина, па шта има теже и шта има тужније од тога?
Међутим, све нам је јасно, иако бисмо могли говорити о различитим разлозима ми ћемо се уздржати. Све оно што треба да се истумачи сигурно ће руска држава учинити и видјети ко су налогодавци. Терористи су већ похватани, видјеће се чија је то замисао, чија је то зла намјера.Наше је да на овај начин изразимо свој пијетет према жртвама, да на овај начин будемо у болу са породицама, родитељима, браћом и сестрама пострадалих. Да измолимо Божију милост која ће примити ове невине жртве у наручје Божије, у Царство Божије. Да измолимо од Бога милост за породице, за сроднике, за све оне који су ожалошћени, да њихове сузе Бог види и прими, и сабере у својој руци и њихове уздахе и да да снагу породицама да издрже овај велики губитак и ову велику бол.
Нас са братским руским народом везује много тога. Од заједничког словенског поријекла, заједничке вјере. Цијела историја Црне Горе у последњих 300 година се преплиће са историјом Русије. Увијек смо руски народ доживљавали као братски народ, радовали се кад се они радују, туговали када браћа Руси тугују.
Не заборављамо велика доброчинства рускога народа Црној Гори. Када су тешки моменти, народ Црне Горе састрадава са браћом Русима, нарочито у овом моменту.Ми смо наше молитве узнијели Богу и јуче када смо вршили помен жртвама НАТО агресије на нашу отаџбину и заједно са нашим жртвама помињали смо и жртве овога терора у Москви. И то показује да нас жртве зближавају. Ништа тако људе не зближава као заједничка жалост.
Нека Господ упокоји душе ове невине дјеце, то су све свете жртве, сви су они погинули за своју отаџбину и њих руски народ заборавити неће, а најважније је то што су као невине жртве већ уписани у књигу вјечнога живота и Божијег непролазног и вјечног памћења.
Нека их Господ настани у Царству Небескоме, а породицама утјеха и духовна снага да издрже ову жалост. Вама Ваша екселенцијо посебно изражавамо наше саучешће, знамо колико Вам је тешко, али Ви представљате овдје Руску државу, Руска држава и руски народ су јака држава и јак народ. Било је много губитака у руској историји и наравно знамо да ћете ви све то достојанствено издржати и свакако да ће ова трагедија која се догодила и овај злочин који је потресао цијелу васељену, а нарочито ове невине жртве – да ће више објединити и зближити руски народ и да ће уз Божију милост све ово изаћи на добро.
Иако жалимо, тугујемо, плачемо, када се сретнемо са оваквим злочинима, знамо да свете жртве још дубље утемељују народ и своје сроднике и своју отаџбину”. – поручио је на крају Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.
Подсјећамо у нападу на посјетиоце концерта у Москви који се догодио у петак увече, убијене су за сада како је откривено истрагом 133 особе, рањено 140, а тржни центар је запаљен. ФСБ је саопштио да је приведено 11 људи, укључујући четворицу терориста који су директно учествовали у нападу. Грађани у редовима чекају испред болница и домова здравља како би дали крв. Предсједник Руске Федерације Владимир Путин прогласио је 24. март даном националне жалости у Русији.“
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала