- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Реконструкција круне деспота Ђурађа Бранковића на изложби „Чекајући сталну поставку“

© Фото : Спутњику уступио Историјски музеј СрбијеРеконструкција круне деспота Ђурађа Бранковића на изложби „Чекајући сталну поставку“
Реконструкција круне деспота Ђурађа Бранковића на изложби „Чекајући сталну поставку“ - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Пратите нас
Изложба „Чекајући сталну поставку” у Историјском музеју Србије обогаћена је новим предметом - реконструкцијом могућег изгледа круне деспота Ђурађа Бранковића.
Реконструкцију круне је израдио филиграниста Горан Ристовић Покимица у консултацијама са релевантним стручњацима по узору на повељу која се чува у светогорском манастиру Есфигмен.
Круна владара династије последњих титуларних српских деспота је отвореног типа, карактеристичним за период деспотовине. Урађена је ручно од позлаћеног сребра применом старих техника и декорисана смарагдима, гранатима и слатководним бисерима.
Изложба „Чекајући сталну поставку” је након отварања повремено обогаћивана новим предметима, што је привлачило додатно интересовање посетилаца.
© Фото : Спутњику уступио Историјски музеј СрбијеУрађена је ручно од позлаћеног сребра применом старих техника и декорисана смарагдима, гранатима и слатководним бисерима
Урађена је ручно од позлаћеног сребра применом старих техника и декорисана смарагдима, гранатима и слатководним бисерима - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Урађена је ручно од позлаћеног сребра применом старих техника и декорисана смарагдима, гранатима и слатководним бисерима
Допуњена је оловним печатом великог жупана Стефана Немање из друге половине 12. века, откупљеним у Сан Марину од аукцијске куће „Артемиде асте”, златником од 20 динара краља Милана Обреновића из 1882, реконструкцијама жезла цара Душана и царице Јелене, кристалним бокалом са грбом Краљевине СХС, новчићима владара из династије Немањић, реконструкцијом круне краљице Симониде и делом сликара Миодрага Петровића „Краљ Петар ПрвиКарађорђевић на воловским колима”, које је позајмила породица Маравић.
Изложба ће и у наредном периоду бити обогаћивана новим оригиналним предметима и новим реконструкцијама одежди и круна средњовековних српских владара, као што су круне краља Михаила Првог Војисављевића и краља Твртка ПрвогКотроманића, које су у процесу израде.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПечат жупана Стефана Немање из друге половине 12. века
Печат жупана Стефана Немање из друге половине 12. века  изложен у Историјском музеју Србије у оквиру изложбе под називом Чекајући сталну поставку - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Печат жупана Стефана Немање из друге половине 12. века
Историјски музеј Србије је на изложби „Чекајући сталну поставку” пред посетиоце изнео највредније предмете из својих збирки међу којима се издвајају предмети који су део заоставштине две нововековне српске династије – Карађорђевић и Обреновић.
Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине целине будуће сталне поставке – у бочним салама презентовани су предмети који су припадали родоначелницима и њиховим наследницима из династија Карађорђевић и Обреновић, а у остатку простора представљени су период преднемањићких и немањићких владара, пад српске средњовековне државе под османску власт, као и период српске деспотовине.
Међу бројним оригиналним експонатима историјским значајем се пре свих издвајају инсигније краља Петра Првог Карађорђевића – шар, жезло, копча за плашт, крунидбени плашт и једина сачувана српска круна, изливена од гвоздене ручке топа вожда Карађорђа.
© Sputnik / Лола ЂорђевићИнсигније краља Петра Првог Карађорђевића су у периоду између два светска рата скриване у манастиру Жича
Инсигније краља Петра Првог Карађорђевића су у периоду између два светска рата скриване у манастиру Жича - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Инсигније краља Петра Првог Карађорђевића су у периоду између два светска рата скриване у манастиру Жича
На изложби су премијерно представљене и идеалне реконструкције круна и одежди српских средњовековних владара и владарки, израђених у циљу освежавања колективног сећања на овај период српске историје.
Тако посетиоци имају прилику да виде реконструкције круна цара Душана, царице Јелене, краља Милутина, краљице Симониде, деспота Стефана Лазаревића и краљице Јелене Анђел, као и реконструкције одежди Михаила Првог Војисављевића, односно Милутина и Драгутина из периода ране младости.
Изузетна важност изложених оригиналних и реконструисаних предмета огледа се не само у томе што пружају драгоцене податке о њиховим власницима већ и због чињенице да је сачуван само мали део заоставштине српских владарских династија.
Реконструкције круна краља Милутина и деспота Стефана Лазаревића представљене су у Кини на осмом Међународном фестивалу нематеријалне културне баштине, подржаном од стране УНЕСКА, где су привукле велику пажњу посетилаца.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала