- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници створили технологију за максималну екстракцију литијума

CC BY 3.0 / cropped photo/Dnn87 / Литијумски инготи
Литијумски инготи - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Пратите нас
У Русији се завршава истраживање налазишта Колмозерско, што ће омогућити земљи да постане један од три светска лидера по резервама литијума, који је важан за савремену индустрију. Литијум има широку примену у производњи батерија за електронику, као и у петрохемији, медицини и другим областима. Потражња за овим металом стално расте.
Русија је раније куповала литијум у иностранству, али је због промењене политичке ситуације и тежње ка самосталности одлучено да се организује властита производња. Велики део резерви литијума у Русији налази се у пегматитима, нарочито на Колском полуострву. Овде се налази Колмозерско налазиште са богатим резервама литијума и других ретких метала.
Научници су створили технологију за ефикасно издвајање литијума из пегматита, постигавши висок степен чистоће и максималну екстракцију од 98 одсто.
Ова метода омогућава добијање литијум-карбоната, који се користи у производњи батерија.
План је да се у будућности потпуно покрију потребе земље за литијумом, почев од производње на налазишту Колмозерско и другим. Важно је не само издвајање литијума, већ и његова прерада на територији Русије, како би се избегао извоз сировине у иностранство ради даље прераде.
Стварање сопствених производних капацитета омогућиће Русији да постане независтан играч на тржишту литијума и производа од њега.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала