- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Сијарто: Завршена производња једног од два главна нуклеарна реактора нуклеарке „Пакш 2“

CC BY-SA 4.0 / Barna Rovács / (cropped image)АЭС «Пакш» в Венгрии
АЭС «Пакш» в Венгрии - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Пратите нас
У Мађарској је почео процес техничког трансфера „хватача језгра“ за нуклеарну електрану „Пакш 2“ која би могла да буде испоручена у другом тромесечју 2024. године, изјавио је мађарски министар спољних послова и спољних економских односа Петер Сијарто.
„Производња једног од два главна нуклеарна уређаја неопходна за постројење, такозване ‘хватаче језгра’, већ је у потпуности завршена и започели смо процес техничког трансфера у оквиру којег ћемо, ако све буде како треба, бити у могућности да га током другог тромесечја испоручимо нуклеарној електрани ‘Пакш’. То је огроман уређај који ће постати срце нуклеарне електране“, рекао је Сијарто на форуму „Атомекспо“ у Сочију.
Он је додао да је у петак почело тестирање технологије за изливање првог бетона за нуклеарну електрану, што је важан предуслов за могућност самог изливања до краја 2024. године.
Према његовим речима, тренутно су припреме за изградњу у пуном јеку, а радове на ојачавању тла изводе немачки, амерички и други подизвођачи, од потребних 72 хиљаде шипова већ је постављено 9.234, тј. више од 12 одсто.
Сијарто је истакао да је Мађарска спремна да настави да пружа платформу за сарадњу Русије и западних земаља у области атомске енергије.
„Ја надгледам изградњу нове нуклеарне електране у Мађарској, у којој ‘Росатом’ игра главну улогу. Али када погледам около, видим ко тамо ради? Немци, Американци, Французи, Швајцарци, Швеђани, па чак и аустријски подизвођачи. То значи да у области нуклеарне енергије на корпоративном нивоу ти људи који доносе одлуке још нису изгубили здрав разум. Надам се да ће тако и остати“, рекао је Сијарто.
„Задовољство нам је да пружимо платформу за Русе, Американце, Немце, Французе, Швајцарце за сарадњу у области атомске енергије. Спремни смо да наставимо са овим радом“, додао је министар.

Пројекат „Пакш 2“

„Пакш“ је једина нуклеарна електрана у Мађарској. Према уговору потписаном 2014. године, руска државна компанија „Росатом“ ће изградити електране 5 и 6, снаге 1,2 гигавата свака. Четири постојећа реактора у Пакшу пуштена су у рад између 1982. и 1987. и производе око половину електричне енергије у земљи. Са новим модерним нуклеарним реакторима, власти очекују да ће удвостручити излазну снагу електране.
„Атомекспо“ је највећи међународни форум о нуклеарној енергији, који се одржава на Федеральной территории „Сириус“. Организатор форума је руска агенција за атомску енергију „Росатом“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала