- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Мађарска и Русија потврдиле изградњу нових блокова нуклеарне електране „Пакш“

© Sputnik / Nikolay Lazarenko / Уђи у базу фотографијаНуклеарна електрана
Нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2023
Пратите нас
Преговори мађарског премијера Виктора Орбана и генералног директора руске државне корпорације „Росатом“ Алексеја Лихачова о изградњи нових блокова нуклеарне електране „Пакш“ одржани су у Будимпешти, саопштио је портпарол мађарског премијера Берталан Хаваши.
Према његовим речима, у преговорима су учествовали и заменик „Росатома“ Кирил Комаров и министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто, који се раније састао са руском делегацијом и изјавио да ће ускоро почети припремни радови за изградњу нових блокова.
Раније је Лихачов рекао да се изградња првог темеља за нове блокове нуклеарне електране „Пакш-2“ у Мађарској са учешћем Русије планира за јесен 2023. године.
Мађарски министар је крајем марта саопштио да је у телефонском разговору уверио Новака да ће мађарска Влада и даље блокирати санкције против нуклеарне енергетике. Са своје стране, руски вице-премијер је, према Сијартовим речима изјавио да ће се испоруке нафте и гаса из Русије у Мађарску одвијати непрекидно, упркос санкцијама.
Крајем 2014. године Русија и Мађарска су потписале документе о изградњи нових енергетских блокова у нуклеарки „Пакш“, у складу са најсавременијим светским стандардима. Русија је, како је тада саопштено, Мађарској одобрила државни кредит до десет милијарди евра, а планирана укупна вредност радова била је 12,5 милијарди евра.
Једина у Мађарској нуклеарна електрана „Пакш“ налази се 100 километара од Будапешта и пет километара од града Пакш. Тренутно се ту производи скоро половина целокупне електричне енергије у Мађарској, а након пуштања у рад две нове јединице ће се тај удео удвостручити. Руководство Мађарске је више пута наглашавало да је нуклеарна енергија начин да се осигура енергетска безбедност земље.
 Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2023
РУСИЈА
Сијарто у Москви: Продужен споразум о додатним количинама руског гаса за Мађарску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала