Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Заседање СБ УН о НАТО агресији на СРЈ још неизвесно – Запад кочи

© AFP 2023 / Johannes EiseleСедница СБ УН
Седница СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Пратите нас
Одржавање седнице Савета безбедности (СБ) УН поводом 25 година НАТО бомбардовања СР Југославије, која је заказана за данас, на иницијативу Русије, и даље је неизвесно.
Седница је заказана за 15 часова по локалном времену (20 сати по средњеевропском времену), али ће се о одржавању седнице одлучивати непосредно уочи заказаног термина.
На сајту СБ УН наведено је да је у 15 часова седница СБ, а да је прва тачка усвајање дневног реда, а друга претње међународном миру и безбедности.
РТС јавља да је још неизвесно у ком ће формату заказана седница бити одржана, да ли ће бити отворена или затворена за јавност.
У Њујорк је тим поводом допутовао министар спољних послова Србије и први потпредседник Владе Ивица Дачић, а седници би требало да присуствују и стални представник Србије при УН амбасадор Немања Стевановић и амбасадор у Вашингтону Марко Ђурић.
Министар Дачић раније је изјавио да је Србија спремна за седницу, без обзира на поруке из појединих западних земаља.
"Постоје најаве западних земаља које поручују да не долазимо беспотребно јер седнице вероватно неће бити. То значи да би могле да иницирају гласање о процедури”, рекао је раније Дачић.
Према његовим речима, Србија не иде на седницу да буде арбитар у односу великих сила, већ да говори о проблемима, бомбардовању и агресији којом је порушен систем Уједињених нација.
Дачић је рекао и да не верује да ће код држава које су извршиле бомбардовање прорадити грижа савести или да ће оне речи да су погрешили, али да је, како је истакао, битно да се чује наша истина о свему томе.
Седница СБ УН била је једна од тема разговора који су у четвртак у Москви имали Дачић и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Руска Државна дума прошле недеље је усвојила нацрт документа којим би требало да се обрате УН, а у којем је оцењено да су НАТО бомбардовањем СРЈ створене претпоставке за нове војне акције широм света под маском наводне борбе за вредности слободе и демократије.
Тим документом Русија позива УН да осуде војну операцију земаља НАТО-а против суверене Југославије, да се супротставе покушајима мењања историјске истине о трагичним догађајима 1999. године у корист Запада и да предузму мере како би се земље чланице НАТО-а позвале на међународно-правну одговорност за агресију.
Заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански изјавио је прошлог понедељка да ће на захтев Москве 25. марта бити одржана седница СБ поводом 25. годишњице агресије НАТО-а на СРЈ.
Ваздушни напади НАТО-а на СРЈ, извршени без одобрења Савета безбедности УН, трајали су од 24. марта до 10. јуна 1999. године.
У НАТО бомбардовању погинуло је више од 2.500 људи, укључујући 87 деце, а причињена је штета од сто милијарди долара.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала