- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Неће проћи! Почиње нова „офанзива“ Запада – паником урушити Русију

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаДан жалости за жртвама терористичког напада у Крокус Сити Холу
Дан жалости за жртвама терористичког напада у Крокус Сити Холу - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
Пратите нас
То што се терористичке претње настављају дефинитивно означава да је почела нова фаза дестабилизације Русије, пошто су политички покушаји, санкције, као и све друге „офанзивe“ Запада и Украјине против Москве пропали. Међутим, ти покушаји да се посеје паника и земља изнутра разори и уништи - неће проћи.
Олег Хлобустов, пензионисани пуковник КГБ-а и експерт руског Фонда за националну и међународну безбедност, напомиње да су последњи дани у Русији повезани са сузбијањем терористичких активности или покушаја извршења више злочина терористичке природе, као што је то почетком марта био случај у граду Карабулак у Ингушетији, где је на снази био режим противтерористичке операције и где је у пуцњави с полицијом убијено шест милитаната који су планирали терористичке злочине.
У Москви је, додаје он, 22. марта ухапшено седам присталица Руског добровољачког корпуса (РДК), који је званично проглашен за терористичку организацију и забрањено му је деловање на територији Руске Федерације. Они су одржавали контакте са организацијом РДК која делује у саставу оружаних формација Украјине против руске војске и разговарали су о начинима извођења насилних акција против припадника руских агенција за спровођење закона и војног особља. Приликом претреса станова ухапшених заплењени су мачета, секира, осам ножева, аеросол пиштољ и бибер спреј, као и опрема за комуникацију која је садржала активну преписку са челницима РДК.
У Самарској области, 26. марта, спречен је терористички напад, који је планирао саучесник забрањеног Руског добровољачког корпуса уз подршку украјинске специјалне службе. Тридесетогодишњи мушкарц је планирао је да детонира бомбу у згради где се вршио пријем хуманитарне помоћи.
Ако се свему томе додају лажне дојаве о минирању тржних центара, школа, болница и других установа, евакуације грађана, или позиви житељима Краснодара на оружано заузимање драмског позоришта онда то потврђује да постоје покушаји да се унесе паника и дестабилизује друштво.
„Tрагични терористички напад у ‘Крокусу’, 22. марта увече, наводи нас на размишљање да је можда ово почетак нове етапе терористичког рата објављеног Русији. Нажалост, можда је тако. Покушаји терористичких напада ће се наставити, али то не значи да ће бити успешни“, истиче Хлобустов.
Анализе показују да на сваки извршени терористички акт долази око седам-осам оних који су спречени или су у фази припреме или у фази покушаја, додаје Хлобустов.
„Стога би вероватно било погрешно рећи да је терористичка претња значајно порасла, иако вероватноћа терористичких напада за Руску Федерацију, као и за многе европске државе, за државе северноамеричког континента, свакако постоји, а агенције и службе за спровођење закона су у непрестаној будности, узимајући у обзир управо овај фактор“, каже бивши пуковник КГБ-а.

Покушаји да се посеје паника

Руски званичници из безбедносних структура и обавештајних служби обелоданили су да Сједињене Државе, Велика Британија и Украјина стоје иза терористичког напада на дворану "Крокус" у Красногорску, у коме је погинуло 139 људи и рањено око 180, а да Службу безбедности Украјине треба означити као терористичку организацију.
Како наводе, напад су припремали радикални исламисти, док налогодавац још није идентификован, али обавештајне службе виде ко је организовао и врбовао починиоце.
Руски експерти истичу да Запад и Украјина покушавају да створе илузију да нису умешани у терористички напад на „Крокус“ и поручују да ће сви који стоје иза овог масакра бити сурово кажњени.
Хлобустов истиче да без обзира на то ко изазива ове претње и анонимним дојавама ствара атмосферу панике, било да је реч о терористичким организацијама или страним силама, Русија ће предузети све неопходне мере да осигура безбедност својих грађана.
Према његовим речима, циљ свега што се дешава је наношење штете било објекту или грађанима како би се изазвала паника, осећај страха, осећај ужаса. То је покушај да се застраши руски народ.
Tо је примарни циљ. Поред тога, циљ је утицати на владу или неки други субјект како би га навели да делује у правцу који је користан за терористе. То може бити ослобађање талаца, неки други захтеви, рецимо, давање откупнине, или неки други захтеви. У сваком случају, извршење терористичког акта, свакако, има утицаја на грађане земље. Управо тај осећај страха, ужаса, изазива разна питања властима - шта ради власт, а шта влада, како се одупире овој претњи, како штити своје грађане? Овде не смемо паничити и морамо пажљиво анализирати ситуацију. Огроман је број позива и лажних дојава са територије Украјине, укључујући и из затворских јединица на територији Украјине, о минирању школа, тржних центара итд. Предузимају се превентивне мере, зграде се евакуишу, полиција са псима проверава да ли има експлозива. Све се то, генерално, уклапа у жељену слику терориста да се међу грађане посеје страх и несигурност, а сходно томе и појаве питања за власти земље. За оне који ове позиве упућују директно из затвора на територији Украјине, за њих је ово вероватно бонус који их приближава ослобађању или барем условној казни“, каже Хлобустов.

Казна за терористе

Хлобустов каже да је неопходна системска реакција на ове терористичке претње које се последњих дана догађају у Русији, а такође истиче и значај превентивних мера. Према његовим речима, медији могу да одиграју значајну улогу, на пример наводећи што чешће у својим чланцима члан 205. руског Кривичног законика који предвиђа ослобађање од кривичне одговорности лице које благовременом пријавом надлежном органу или на други начин доприносе спречавању или сузбијању терористичког акта.
У руској стручној јавности се све гласније чују предлози и да треба повећати казне за лажне пријаве терористичког акта и увођење затворских казни за злочин, чак и ако није резултирао смрћу.
Такође, једна од могућих реакција руских власти на терористички напад који се одиграо 22. марта у „Крокусу“ јесте враћање смртне казне. О томе се сада прича много и на различитим нивоима, док је портпарол руског председника Дмитриј Песков нагласио да Кремљ „тренутно не учествује у дискусији“.
Како год било, починиоци и провокатори ће бити адекватно кажњени, а Хлобустов изражава наду да ће руско друштво остати јединствено и да ће и овог пута достојно одговорити на све ове лекције.
Припадник ФСБ Русије - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
РУСИЈА
ФСБ апелује на грађане да буду опрезни у случају претњи терористичким актима након напада у Москви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала