- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Више нема попуштања: Још један корак против Срба и грађанин Шмит постаје – терориста

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2024
Пратите нас
Република Српска не може више да попушта никоме са Запада и зато ће одлуком Народне скупштине сваки потез у правцу њене дестабилизације убудуће окарактерисати као акт политичког тероризма, каже за Спутњик геополитичар др Срђан Перишић.
Тероризам је, објашњава Перишић, крајње бруталан, нелегалан и нелегитиман чин који подразумева очајничко понашање оних који га примењују, а политички тероризам Кристијана Шмита састоји се у томе да он непрестано врши политичку дестабилизацију БиХ, истиче Перишић.
„С друге стране, то је директни удар на грађане и на саму Републику Српску, а то смо гледали дуги низ година, још од Дејтонског мировног споразума 1995. до данас. Гледали смо мноштво удара страног фактора на БиХ и сви ти удари су били на штету Републике Српске, па самим тим и на БиХ. Због тога Република Српска жели да назначи да ће све такве ударе од данас третирати као облике политичког тероризма, а зна се шта то значи у пракси – да ће им се супротставити свим могућим средствима.“

Приступање Босне ЕУ – омча око врата Републике Српске

Република Српска је у последњих три месеца попуштала у односима са бошњачком и хрватском страном у Сарајеву и то се огледа у томе што је прихватила да се БиХ креће ка чланству у ЕУ, каже Перишић.
Република Српска се надала да ће са кооперативношћу престати удари са Запада и да ће самим тим мандат Кристијана Шмита бити завршен, међутим он је врло брзо наметнуо Закон о изборима на нивоу БиХ и практично се ставио у улогу законодавца мимо Дејтонског споразума и Устава БиХ, додаје Перишић.
„Практично, та добра намера и кооперативност Републике Српске су срушени, с једне стране, а са друге стране БиХ је том одлуком Кристијана Шмита гурнута у нову фазу дестабилизације. Практично се само потврдило то да БиХ није држава већ да има неоколонијални статус ког симболизује лик Кристијана Шмита. Седница Народне скупштине требало би да да један општи одговор на ту ситуацију, а на њој седници се видело да је приступање ЕУ једна велика омча око врата Републици Српској и да је то само методологија како Србе и Републику Српску преварити“.
Очито је да би данашња седница требало да буде само увод у наредну која се очекује, кад ће Република Српска донети свој закон о изборима, што је по Уставу БиХ и једино могуће, закључио је Перишић.

Консензусом против скупљања јефтиних политичких поена

Скупштина Републике Српске је најбоље и најважније место где се може разговарати о свим проблемима зато што је „проточни бојлер“ за све одлуке које имају највећи легитимитет јер се ту налазе посланици које је народ директно бирао, каже политиколог Војислав Савић.
С друге стране, времена су јако тешка и у скорије време није био тежи и комплекснији период не само за оно што се дешава у Српској, већ имамо комплексну ситуацију и у Европи са ратовима и кризама које су уздрмале темеље дојучерашњег света, додаје Савић.
„У овим турбуленцијама и променама врло лако се може доћи до губитка неких надлежности, права и стратешких позиција и зато је веома важно да се о свему разговара и постигне висок степен сагласности код свих политичких актера у Републици Српској, око оних ствари где постоји црвена линија и где се не могу правити компромиси. Једноставно, да се договоримо и видимо где се ти компромиси могу правити и да постоји један консензус где нећемо долазити у прилику да неко не би ове ствари користио да би скупио неке ситне политичке поене.“

Шмит не представља ЕУ, он је амерички и британски играч

Нова фаза борбе за РС коју је на седници Народне скупштине најавио председник Републике Српске Милорад Додик могла би подразумевати још конкретније мере борбе против Шмитовог правног и политичког насиља, што његови потези де факто и де јуре јесу, сматра Савић.
„Чак и функционери ЕУ су негодовали против Шмитових последњих наметања. Он је некако открио карте за кога ради, а то су САД и Велика Британија и ту више нема повратка назад. Оно што он ради је контра европских вредности и онога што подразумева преговоре са ЕУ. Јер кад имате једног човека који може да намеће законе, зашто вам онда служе преговори са ЕУ? Фино седнете са њим, па се договорите. Дакле, открио је карте да директно ради за САД и Велику Британију, да су то његови налогодавци и да су то људи који стоје иза њега у правом смислу те речи. Тако да су карте сад откривене са његове стране и морамо видети како ћемо се носити с тим у неком наредном периоду јер просто више нема никаквих тајни какве су позиције“, закључио је Савић.
У Бањалуци је данас одржана посебна седница Народне скупштине Републике Српске са једном тачком дневног реда – разматрање актуелне безбедносне и политичке ситуације у свету и утицај на Републику Српску.
Народна скупштина је поништила све одлуке лажног високог представника за БиХ Кристијана Шмита а један од закључака је да се сваки акт против институција, надлежности и званичника Српске, који нема упориште у међународном праву, прогласи за тероризам.
Погледајте и:
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2024
РЕГИОН
Додик на седници НСРС: Рок од седам дана да се пониште Шмитове одлуке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала