- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден: Aрапске државе спремне да у будућем споразуму признају Израел

© AP Photo / Alex BrandonПредседник САД Џо Бајден са бившим председницима Обамом и Клинтоном
Председник САД Џо Бајден са бившим председницима Обамом и Клинтоном - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2024
Пратите нас
Председник САД Џо Бајден рекао је да су арапске земље, укључујући Саудијску Арабију, спремне да "потпуно признају Израел" у будућем споразуму.
Он је то изјавио током дискусије са бившим председницима, Билом Клинтоном и Бараком Обамом, на донаторском скупу у Радио сити мјузик холу у Њујорку који је требало да покаже јединство демократске странке уочи реванша на општим изборима против републиканца Доналда Трампа.
Председнике су, међутим, најмање четири пута прекидали пропалестински демонстранти, који су истицали тензије унутар странке због Бајденовог односа према рату Израела са Хамасом и хуманитарној кризи у Гази, преноси Блумберг.
„Радио сам са Саудијцима и са свим другим арапским земљама, укључујући Египат, Јордан и Катар. Они су спремни да у потпуности признају Израел“, рекао је Бајден након једног таквог прекида.
„Мора постојати план након Газе, трговина до решења са две државе. То не мора да се догоди данас. То мора да буде напредак и мислим да то можемо да урадимо”, додао је амерички председник.
Обама је пружио подршку Бајдену рекавши да је његов некадашњи потпредседник показао „морално уверење и јасноћу“ на функцији и да је „спреман да призна да је свет компликован“.
„Спреман је да саслуша све стране у овој и свакој другој дебати и покуша да види да ли можемо да пронађемо заједнички језик“, рекао је Обама. „Таквог председника желим“.
Бајден се суочио са притиском прогресиваца и муслиманских и арапских Американаца који желе да администрација учини више да обузда израелску војну кампању у Гази против Хамаса, подсећа Блумберг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала