- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Зашто је Никола Пилић тениски отац Новака Ђоковића?

© Sputnik / Тамара РанковићНовак Ђоковић и Никола Пилић
Новак Ђоковић и Никола Пилић - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2024
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, присуствовао је премијери филма „Никола Пилић - легенда“ и том приликом истакао колико му је легендарни тенисер био узор, а то су потврдиле и поједине сцене из филма.
То што га је примио код себе као 13-годишњака и учио га како да постане шампион, Новак Ђоковић Николи Пилићу никада није заборавио па тако српски када год је у прилици жели да нагласи да легенду белог спорта сматра својим тениским оцем.
Заједно су се појавили на премијери филма, а Новак који се у филму и појавио, вероватно се и сам у појединим моментима зачудио колико његова каријера подсећа на Пилићеву.

Инат

Вимблдон 1967. године, нико није могао да наслути ко ће понети пехар, али тадашња јавност била је уверена када се стигло до четвртог кола да ће Никола Пилић изгубити од Роја Емерсона.
Прослављени Пилић у филму је истакао је да му се то није никако допало што је представљен као аутсајдер па је једноставно одлучио да то не буде. Победио је после борбе у четири сета, а иако је касније испао у полуфиналу тај Вимблдон остао је упамћен као његов најбољи у каријери.
Пола века касније на истом месту састајали су се Новак Ђоковић и Роџер Федерер, а цео стадион у Лондону скандирао је име Швајцарца са изузетним убеђењем да ће он из тог меча изаћи као победник, али није. Новак је спасао две меч лопте и освојио је најпрестижнији тениски турнир, а јавност је поново погрешила, као у Пилићевом случају.
Пилић је у себи током каријере оно што је Ђоковић касније подигао на још виши ниво, глад за победом нарочито у тренуцима када већина не жели њихову победу. Новак и Никола имају и још једну исту особину, али и ситуацију током каријере. Не одустају од свог става и стварају боље услове за не само себе већ и своје колеге.

Суспензија

Враћамо се у 1973. годину. Никола Пилић на време је обавестио Тениски савез Југославије да неће играти на Дејвис купу због учешћа на мастерсу, а након што је Југославија поражена од Новог Зеланда, кривица је пребачена на легендарног тенисера који је добио суспензију на девет месеци.
Ту суспензију прихватио је и Вимблдон што је значило да Пилић у години када игра најбољи тенис у каријери не може да игра на најважнијем турниру.
Укупно 81 тенисер, а чак 13 од првих 16 на свету подржало је Пилића и бојктовало Вимблдон због одлуке да он не може да игра на енглеској трави.
Поново пола века касније Новак се из другог разлога нашао у истој ситуацији у Аустралији. Српски ас депортован је из Аустралије, мада нико није имао храбрости да понови оно што је урадио 81 играч 1973. године на Вимблдону.

АТП И ПТПА

Због неправде која им је учињена обојица тенисера су желела да створе боље услове за себе и колеге. Због Пилића је Асоцијација тениских професионалаца постала организација која је морала да брани играче, а када је та идеја поново почела да се руши последњих година Новак је основао ПТПА из истог разлога.
Тако је Новакова теза о „тениском оцу“ после филма постала још утемељенија.
Тони Кукоч - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2024
СПОРТ
Кукоч о Јокићевој интелигенцији, голфу са Џорданом и Југославији: „Дрим тим је направљен због нас“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала