- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Уникатни руски дрон: Месец дана у заседи може да „чека“ на активирање, снег и киша му не могу ништа

© Фото : Оптичко-механички конструкторски биро Астрон Руски ударни извиђачки дрон 'Гранат'
Руски ударни извиђачки дрон 'Гранат' - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2024
Пратите нас
У Русији је произведен и већ се користи у зони специјалне војне операције ФВП дрон „џокер-10“ који експлодира када се приближи противнику и који може месец дана да „чека“ у заседи да буде даљински активиран, изјавио је Спутњику генерални директор компаније „Центар комплексних беспилотних решења“ (ЦКБР) Дмитриј Кузјакин.
„Због великих потреба на фронту, почели смо да производимо дронове из породице ‘џокер’. Последњи модел је тренутно ‘џокер-10’ који има хибернатор који омогућава да се укључи и искључи дрон на даљину. Односно, да се не само укључи и искључи мотор, већ да се у потпуности искључи струја“, рекао је он.
Кузјакин је појаснио да је ово техничко решење омогућило да се осигура безбедност оператера дрона. Захваљујући тој технологији, ‘џокер’ не може да открије радиоелектронска служба украјинске војске која „иде у лов“ на руске оператере дронова.

„Пилот на даљину укључује дрон. ‘Џокер’ може да чека недељу дана зими до месец дана лети. Ништа му не могу ни киша и снег. Пасиван је и не емитује радиоталасе, тако да га је током 'хибернације' веома тешко детектовати“, појаснио је саговорник.

„Џокер-10“ може сам и да долети до циља и да се сам искључи.
Друго уникатно својство „џокера“ је драјвер електродетонатора.

„То омогућава да се подесе сви могући степени заштите. Непријатељ још увек није успео да зароби ни један наш дрон, јер је драјвер активиран или тајмером, или ударом, или командом пилота. Он, такође, ради ако неко покуша да му пресечете жице“, појаснио је произвођач дрона.

Када говоримо о тактичко-техничким карактеристикама дрона, шеф Централног конструкторског бироа је напоменуо да „Џокер-10“ може да носи терет од пет килограма, може да постигне брзину од око 100 километара на сат, а без оптерећења - до 200 километара на сат.
Погледајте и:
Руски дрон - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2024
РУСИЈА
Нова руска „пчела“ спроводи дронове у дубину одбране украјинске војске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала